Telefon for arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I følge tall fra Telefonen for arbeidslivet er det en klar overvekt av problemer for ansatte i butikk. Av 1500 innringere er vel 300 av dem fra butikk og salgsbransjen. Tjenesten som fikk midler til videre drift på overtid, jobber nå for å oppnå permanent drift av telefonen.
I det siste nyhetsbrevet fra Telefon for Arbeidsliv, viser oversikten over antall innringere at det er en overvekt av innringere fra butikk og salgsbransjen. 304 av 1550 innringere har denne bransjen som sin arbeidsplass. Arbeidstakere i helse- og sosialtjenesten følger etter med 194 innringere.
Prosjektleder Bente Tangen har siden starten holdt oversikt over hvem og hvilke type problemer som blir ringt inn. Hennes oversikt viser at et flertall av innringerne er fra Østlandet, og at det er dobbelt så mange kvinner som ringer inn. I tillegg har Tangen dokumentert at svært mange leger unngår å melde fra til Arbeidstilsynet når det er arbeidsplassen som er årsaken til sykefraværet. Kun 11 har svart ja på spørsmål om dette.
Permanent drift
Stadig flere tar i bruk tilbudet fra Telefon for arbeidslivet om råd og veiledning i vanskelige situasjoner. Men, Bente Tangen ønsker å unngå den situasjonen tjenesten endt opp i ved årskiftet, der videre drift ennå ikke var avklart for dette året.
- Vår viktigste oppgave i 2004 blir å bevise for myndigheter, hjelpeapparat og partene i arbeidslivet at det er bruk for et lavterskeltilbud som Telefon for arbeidslivet. Selv om det finnes både tillitsvalgt, verneombud, bedriftshelsetjeneste eller andre hjelpere på arbeidsplassen, gir innringerne uttrykk for at det er godt å snakke med noen ”utenfor”, sier Tangen.
Stadig flere med alvorlige problemer tar kontakt med Telefon for arbeidslivet, og for mange av disse har forhold på arbeidsplassen vært en direkte årsak til sykefravær.
- Legenes dilemma må være at mange av disse hadde kunnet gå på jobb, dersom arbeidsforholdene hadde vært annerledes. I stedet må de gi pasientene diagnoser som angst eller depresjon for å få rett til sykepenger. Mange arbeidstakere ringer hit og er frustrerte over å få en slik diagnose – når de mener at det er arbeidsplassen som er syk, og ikke dem, sier Tangen i sitt siste nyhetsbrev.
Hun håper at Bondevik sin nyttårstale der han satte fokus på mobbing på arbedsplassen, skal bidra til færre utstøtte fra arbeidslivet.
Foredrag STAMI 12. mars
12. mars arrangere Statens Arbeidsmiljøinstitutt et foredrag med ”Mobbing i arbeidslivet – årsaker og konsekvenser” som tema. Foredragsholder er Professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Einarsen. Foredraget er åpent for alle, og det skal være ledige plasser fremdeles.
[Besøk Telefon for arbeidslivet sine nettsider]
[Les mer om foredraget på STAMI]
oks.com >books
oks.com >books
(3.3 2004)