Omkring 20 000 arbeidsplasser er gått tapt i industrien mens Bondevik-regjeringen tok over, og flere industrier frykter for sine egne ansatte, deriblant store industrikonsern som Elkem, Hydro, Fesil og Norske Skog. Antatte økninger i fremtiden gir derimot fortsatt håp om at tallene skal rettes opp.
- Norge har fantastiske forutsetninger for industrivirksomhet, men de må utnyttes. Det er på tide med et oppgjør med den passiviserende næringsnøytraliteten, melder LO-leder Gerd-Liv Valla i dagens blogg på dn.no.
Valla mener Bondevik-regjeringens næringsnøytralitet er grunnen til at de 20 000 arbeidsplassene er borte. Hun setter også spørsmålstegn ved næringsminister Børge Brendes engasjementer.
- LO mener det er helt grunnleggende for et lite land som Norge i globaliseringens tidsalder at vi satser mye, særlig innenfor de næringer hvor vi har naturgitte fortrinn og dermed et større potensial for å lykkes. Eksempler på slike næringer er olje- og gassvirksomhet, energiintensiv industri, maritime næringer og sjømatproduksjon, fortsetter Valla.
Kjemisk Forbund er enige med LO-lederen
Kjemisk Forbund har i frykt for at industrien skal stanse i flere store industrikonsern som Elkem, Hydro, Fesil og Norske Skog, nå gått til verks og sendt ut brev til samtlige ledere i de politiske partiene på Stortinget. I brevet ber forbundet om at politiske tiltak må settes i verk for å redde norsk industri.
- Politikerne kan ikke lenger drive valgkamp med temaer som bare handler om hva vi skal bruke mer penger til, samtidig som store deler av den verdiskapningen som foregår i Norge står i fare for å bli nedlagt, uttaler forbundsleder Olav Støylen i en melding fra forbundet.
Tall fra SSB gir håp
Investeringsstatistikk og tall for samlede investeringer innenfor industri, bergverksdrift og kraftforsyning fra Statistisk Sentralbyrå later til at fremtiden kan bli lysere.
Målt i løpende priser, har SSB kommet frem til et samlet investeringsnivå på 29,3 milliarder kroner for summen av utførte og antatte investeringer innenfor industri, bergverksdrift og kraftforsyning i 2005. Dette anslaget ligger hele 7 prosent over tilsvarende tall gitt for året før. Høyt investeringsnivå innenfor enkeltnæringer i industrien er det som i hovedsak bidrar til dette resultatet. 2006-anslaget indikerer ytterligere vekst i investeringene.
2006-anslaget er på hele 19 prosent over tilsvarende tall gitt for 2005. En sterk positiv forventning om økte investeringer innenfor produksjon av ikke-jernholdige metaller er hovedårsak til dette. Næringene treforedling og mineralproduktindustri bidrar også til å trekke opp anslaget.
[Les valgBlogg fra Gerd-Liv Valla]
[Les pressemelding fra Frifagbevegelsen]
[Se statistikk fra SSB]