Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gym hver dag
Del artikkelen med venner og kolleger

Den norske folkehelsa blir stadig dårligere. Et tegn man ser er at norske barn blir stadig mer overvektige. Dette kan få store helsemessige konsekvenser i fremtiden.

-          Alle skoleelever må få en time fysisk aktivitet hver eneste dag, det er medisinen Legeforeningen anbefaler.

 

Den norske lægeforening er bekymret. Norske niåringer er blitt tre kilo tyngre de siste 25 årene. I USA er halvparten av befolkningen overvektig.

-           Dit kommer vi også i løpet av 5-15 år om vi ikke gjennomfører konkrete tiltak for å snu utviklingen, sier Hans Kristian Bakke, president i Legeforeningen til Avisenes nyhetsbyrå.

Nå foreslår legeforeningen at alle norske skoleelever skal ha en time fysisk aktivitet hver eneste dag. Det er kanskje det aller viktigste enkelttiltaket for den norske folkehelsa, mener legeforeningen.

 

Møte med politikerne

Til tross for at den ferske stortingsmeldingen ”Resept for et sunnere Norge” inneholder minst 196 ulike forslag mangler meldingen konkrete forslag for å øke timetallet for kroppsøving i skolen. Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver inaktivitet som en global epidemi med store konsekvenser for folks helse, og å forebygge inaktivitet blant barn og unge er i den sammenhengen et viktig helsefremmende tiltak. Fra et medisinsk synspunkt fremhevet Legeforeningen, i et møte med Sosialkomiteen på Stortinget, at kroppsøvingsundervisningen i skolen må utvides betydelig, til en time hver dag på alle klassetrinn.

 

Grunnlaget skapes tidlig

-           Vi mener bestemt at barn og ungdom i skolealder må få en time fysisk aktivitet på timeplanen hver eneste dag. Bakgrunnen er at inaktivitet og overvekt er en av de viktigste årsakene til sykdom i Norge – og de blir stadig viktigere, sier Bakke, som er forbauset over at dette punktet ikke er tatt med i regjeringens stortingsmelding.

Legene peker nemlig på at manglende fysisk aktivitet og overvekt er en meget viktig årsak til blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer og muskel- og skjelettsykdommer.

-           Og grunnlaget for en sunn livsstil skapes i barne- og ungdomsalderen, sier Bakke.

 

Trenger ”friske” midler
Nå er det politikernes ansvar å sette dette i gang, mener Legeforeningen. Det er de som har muligheten til å gjennomføre det han mener er det viktigste tiltaket de noen gang kommer til å fatte for å bedre den norske folkehelsa. En rekke av de 196 forslagene i stortings meldingen  ”Resept for et sunnere Norge” er allerede vedtatt, igangsatt eller må anses som en normal forvaltningsmessig oppfølging eller forbedring av gjeldende ordninger. Av nye forslag er det få som følges av ”friske” midler. Legeforeningen mener at meldingen derfor bør følges opp med  en prioritert handlingsplan

– Det er ikke for sent å gjøre noe med dette, oppfordrer Bakke, som også beroliger de som frykter for at mye «gym» vil gå ut over andre skolefag:

– Alle undersøkelser vi har sett viser at fysisk aktivitet slett ikke går ut over det andre skolearbeidet, snarere tvert imot.

oks.com >books
oks.com >booksoks.com >books

OIOIOIOIOIO PØLSE

08. april, 2013

Niklas Bur
08. april, 2013
1 innlegg

Legg til som kollega

 jei mener pølser er litt oioioi. Men jei er kanskje litt enstidig om det, men jei er en sterk person. Jei liker oioi pølser.

Legg til kommentar

23. oktober, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?