Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Global strategi for bedre helse
Del artikkelen med venner og kolleger

18. og 19. november er eksperter fra hele verden samlet til WHO-møte i Oslo for å diskutere en ny global strategi for ernæring, fysisk aktivitet og helse.  Overvekt vil få stor fokus, ikke bare som et vestlig fenomen, men som et globalt problem. 

 

I en rapport konkluderer WHO med at overvekt er en av ti årsaker, sammen med blant annet tobakk og alkohol som fører til 40 prosent av alle dødsfall i verden.  I tillegg er høyt blodtrykk og høyt kolesterol på denne ”topp ti”-listen, noe som gjør at overvekt utgjør en stor del av årsakene til dødsfall.

 

Tall fra rapporten viser at vel 1 milliard mennesker lider av overvekt og fedme.  Rundt en halv million dør hvert år i Nord-Amerika og Vest-Europa av lidelser relatert til overvekt.

 

Overvekt – ikke bare et problem i vesten

Mange er av den oppfatning at overvekt hovedsakelig er et problem i den vestlige delen av verden.  Tall fra WHO viser det motsatte.  Sykdommer som henger sammen med overvekt, dårlig kosthold, røyking og fysisk inaktivitet er utbredt over hele verden.

 

-           WHO regner med at 1 milliard mennesker er overvektige.  I dag er det altså flere mennesker som er overvektige enn undervektige.  Samtidig vet vi at forekomsten av diabetes type to er stigende.  Dersom vi ikke setter i gang forebyggende tiltak globalt, vil tallet på diabetes type to tilfeller bli doblet innen 10-20 år.  Ved moderat vektnedgang og en halv time gange hver dag kan diabetesforekomsten halveres og forekomsten av kreft reduseres med 30 prosent.  Det er gledelig at WHO tar opp denne problemstillinga, og utarbeider en strategi for å få global fokus på ernæring, fysisk aktivitet og helse, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen.

 

Inaktivitet, et alvorlig problem

WHO advarer mot den økende, globale inaktiviteten.  Rapporten spår at man innen år 2020 vil oppleve en nærmere fordobling i antall dødsfall relatert til dårlig helse, overvekt og inaktivitet. 

-           Vi er nødt til å oppnå en bedre balanse mellom å forebygge sykdommer og ikke bare behandle konsekvensene.  Dette vil kun skje ved at vi samlet jobber for å identifisere og redusere de største helserisikoene, sier Christopher Murray, administrerende direktør for WHO’s Global Programme on Evidence for Health Policy og direktør for rapporten.

 

-           For første gang har vi en rapport som viser at 40 prosent av dødsfallene skyldes de ti største risikofaktorene, mens de neste ti faktorene kun er årsak til vel 10 prosent.  Dette betyr at vi må konsentrere oss om de store årsakene for å kunne forbedre livskvaliteten og levelengden, sier Alan Lopez, seniorrådgiver ved WHO og visedirektør for rapporten.

 

Norge sentrale i arbeidet

Det er ikke tilfeldig at Norge er bedt til å lede referansegruppen.  Den norske ernæringspolitikken har gitt gode resultater i form av blant annet en nedgang i fettinntaket, noe som har ført til en nedgang i hjerte- og karsykdommer.  Dette er en erfaring WHO ønsker å dra nytte av.

 

Professor Kaare R. Norum leder referansegruppen som har fått i oppdrag fra generalsekretær i WHO, Gro Harlem Brundtland å lage en global strategi for å få bukt med overvektepidemien og helseskadene som kommer som et resultat av dette.  Målet er å bedre folkehelsen verden over ved et sunt kosthold og mer fysisk aktivitet. (19.11 2002)


Legg til kommentar

24. september, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?