Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Slipper vi influensa før jul?
Del artikkelen med venner og kolleger

I år ser det ut til at vi ikke må holde senga på grunn av influensa virus før jul. Forsker Olav Hungnes i Folkehelseinstituttet sier til absentia.no at det har vært uvanlig stille med influensa aktivitet så langt i år. Så hvis du er syk kan du trøste deg med at det nok ikke er influensa, i hvert fall ikke enda.

Langt unna Norge
Den årlige globale influensaen er fortsatt langt unna Norges grenser. I følge Folkehelseinstituttet tar det flere uker, ofte opptil halvannen måned, før influensaen oppdages i Europa til den når Norge. Det snakkes i år om to typer A-virus hvor det ene heter Panama og det andre Caledonia og en type B-virus kalt Hongkong. Navnene kommer fra stedene der viruset først ble oppdaget. Foreløpig har man sett lite til disse virusene i de europeiske landene.

Kommer allikevel
Selv om ikke vi mest sannsynlig ikke kommer til å se noen influensa epidemi før jul så er Folkehelseinstituttet sikker på at den kommer.
-           Vi har overvåket dette siden midten av 70 tallet og hvert år har det vært utbrudd. Det er like vanlig at utbruddet kommer etter jul som før jul. Begge de to siste årene har utbruddet ikke kommet før lenge etter jul, sier Hungnes.
I fjor brøt ikke influensaen ut for fullt før i februar og mars, og da varte den til langt ut på våren.

Forårsaker mye fravær
Mange må hvert år være hjemme på grunn av influensa. Folkehelseinstituttet har ikke noen tall på hvor mange sykefraværs dager influensa forårsaker i løpet av året. Erfaringer sier at A-virusene ofte er de verste som rammer flest og som kommer tidligst. B-virusene pleier å komme noe senere og med mildere symptomer enn A-virusene.
Folkehelseinstituttet har bare tallene til de som oppsøker lege med influensa lignende symptomer. De årene influensa viruset har milde symptomer, lar folk vær og oppsøke lege og benytter seg isteden av egenmelding. Man har heller ingen oversikt over alle foreldrene som er hjemme fordi barna er syke med influensa. 

Selv om det ikke er noen tegn til at sesongens influensa virus er i anmarsj, er i følge  Folkehelseinstituttet dette tiden for å vaksinere seg. 


Legg til kommentar

24. september, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?