Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bedre helse på 1-2-30
Del artikkelen med venner og kolleger

Tirsdag åpnet helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad konferansen ”Bedre helse 1-2-30” ved å legge fram tiltaksplaner for å bedre helsen generelt hos det norske folk, spesielt gjennom økt fysisk aktivitet. Brustad ønsker å orientere om regjeringens økte satsing på fysisk aktivitet.

Mer enn 300 viktige samarbeidspartnere for fysisk aktivitet var på denne konferansen samlet for å markere et startskudd for en styrket nasjonal satsing på fysisk aktivitet. Bakgrunnen er ”Handlingsplanen for fysisk aktivitet 2005-2009, Sammen for fysisk aktivitet”, og hovedmålet for regjeringens satsing er minst 60 minutt daglig fysisk aktivitet for barn og unge og minst 30 minutt daglig fysisk aktivitet for voksne og eldre. 

Tiltaksplanen helseministeren tirsdag talte om, er en fireårig plan på hvordan man skal satse på bedret helse og hvordan man skal aktivisere nordmenn, både unge og eldre.

De siste årene har de unge bare blitt latere og latere. Utenom skoletid sitter tenåringer stille 40 timer i uken, og fire av ti barn blir kjørt til skolen. Dette er en utvikling Brustad ser på som skremmende, og ønsker å ta tak i. 

- Alle har rett til fysisk aktivitet, derfor må vi sette i gang tiltak i lokalmiljøene, sa helseministeren under åpningen i går. Samtidig holdt hun en rettet pekefinger til at lederen i arbeidslivet må spille på lag, og ta tak i aktivitet i arbeidslivet med interesse.

60 minutter aktivitet for barn, 30 minutter for voksne 

- Vi har en jobb å gjøre fremover for å gjøre budskapet om 60 minutter fysisk aktivitet for barn og unge og 30 minutter for voksne kjent i befolkningen, sier Anita A. Aadland, avdelingsdirektør for Sosial- og helsedirektoratet i en pressemelding. 

Sosial- og helsedirektoratet gjorde høsten 2005 en undersøkelse som viste at bare 11 % av befolkningen hadde hørt om anbefalingen om å være moderat fysisk aktiv 30 minutter hver dag.  Bare 1 av 3 oppga at de går minst 10 minutter i strekk hver dag, mens hele 500 000 nordmenn mente de ikke hadde gått 10 minutter i strekk den siste uka.

Hver dag i Norge er hele 150 000 personer hjemme fra jobb grunnet sykdom. Man bruker bil til halvparten av alle reiser under en kilometer, man ser en markant nedgang i fysisk aktivitet i arbeidslivet, og alt dette fører blant annet til en dramatisk vektøkning blant barn, unge og voksne, som vi ser i dag. Hver femte 8- og 12-åring i Oslo er overvektig.

Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund positive til tiltaket 

”Handlingsplanen for fysisk aktivitet (2005-2009), Sammen for fysisk aktivitet” er utarbeidet av åtte departementer og omfatter tiltak på ulike samfunnsområder og arenaer som barnehage, skole, arbeidsplass, transport, nærmiljø og fritid. 108 tiltak har disse departementene samlet sammen som skal iverksettes for å øke aktiviteten blant befolkningen.

Ett av disse er å utvikle en femårig kommunikasjonsstrategi for å styrke kunnskapen om fysisk aktivitet og helse gjennom folkeopplysning, og motivere til en aktiv livsstil. Samarbeid mellom ulike sektorer og forvaltningsnivå kreves, og konferansen ”Bedre helse på 1-2-30” skal bidra til dette, slik at en bedre kan stå sammen om utfordringene og oppfølgingen av planen. 

Siri Meland, fagkonsulent i Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund, er positiv til tiltaket regjeringen legger frem og gleder seg til å se tiltakene ut i praksis.

- Jeg er veldig positiv til dette, men det er noe som bekymrer meg. Hver gang fysisk aktivitet blir tatt opp blir det satt fokus på at voksne har problemer ved at de ikke er i aktivitet, men når tiltakene blir lagt på bordet er det kun barna som blir tatt med i planene, sier Meland til Dagbladet.no. Hun legger vekt på at det er viktig at regjeringen konsentrerer seg om barna, men at det også er viktig at de voksne blir med i tiltaksplanene. 

[Les mer om konferansen på 1-2-30.no]
[Les Brustads åpningsinnlegg hos Helse- og omsorgsdepartementet]

[Les artikkel hos Sosial- og helsedirektoratet]
[Les artikkel hos Dagbladet.no]

oks.com >books
oks.com >books=position

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?