Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Retten til redusert arbeidstid
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere rett til redusert arbeidstid, dersom dette ikke gir vesentlig ulempe for bedriften. Ordningen er beregnet på småbarnsforeldre, personer med omsorgsforpliktelser og eldre eller syke arbeidstakere.

Retten gjelder også for ledere og alle som kan dokumentere en vektig velferdsgrunn. Den som inngår en avtale om kortere arbeidstid, har imidlertid ikke krav på lønn for den reduserte arbeidstiden.

Arbeidstiden kan reduseres i form av kortere arbeidsdager, færre arbeidsdager pr uke eller som arbeidsfrie perioder i løpet av året.

Hva gir rett til redusert arbeidstid? 
Retten til redusert arbeidstid forutsetter en begrunnelse av helsemessig, sosial eller annen velferdsmessig art.

Med helsemessige grunner menes sykdom hos arbeidstakeren selv. Tilstanden må kunne dokumenteres med en legeattest. Bestemmelsen tar sikte på generelt sviktende helse, f. eks. hos eldre arbeidstakere som føler at full arbeidsdag blir for anstrengende, og omfatter ikke sykdomstilfeller som kan avhjelpes med sykmelding.

Sosiale grunner omfatter forhold knyttet til arbeidstakerens familie eller nærmeste omgivelser som utløser omsorgsoppgaver eller belastninger utenom det vanlige. Det kan være pleietrengende foreldre, syk ektefelle, barn med funksjonshemming ol.

Andre velferdsmessige behov tar i første rekke sikte på å imøtekomme foreldres ønske om mer tid til samvær med små barn eller behov som følger av problemer med å skaffe barnepass i arbeidstiden. Foreldre med barn under 10 år og aleneforeldre anses uten videre å ha behov for å få redusert sin arbeidstid, dersom de ber om det. De trenger med andre ord ikke å begrunne behovet nærmere.

Hva som ellers kan gi rett til redusert arbeidstid må vurderes konkret i det enkelte tilfelle, men formuleringen vektige velferdsgrunner innebærer at det må foreligge et kvalifisert behov. Forhold som lang reisevei, deltakelse i politisk virksomhet, idrett eller andre fritidsaktiviteter, er ikke å anse som vektige velferdsgrunner.

Hvordan få redusert arbeidstid? 
Arbeidstakere som ønsker redusert arbeidstid bør gi arbeidsgiver skriftlig varsel i rimelig tid før den reduserte arbeidstiden ønskes iverksatt. Nærmere regler om form og frister kan være fastsatt i den enkelte virksomhet. I varselet bør det gjøres rede for :

  • Hvorfor har man behov for redusert arbeidstid?
  • På hvilken måte reduksjonen ønskes gjennomført
  • Hvor lenge man ønsker ordningen skal vare

Avtale om redusert arbeidstid skal fremgå av den skriftlige arbeidsavtalen. Ved utarbeidelse og ved endringer i arbeidsavtalen har arbeidstaker rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant.

Tilbake til opprinnelig stilling 
Når den avtalte perioden med redusert arbeidstid er over, har arbeidstakeren rett - og normalt også plikt - til å gå tilbake til opprinnelig stillingsandel.

Hvis forholdene som lå til grunn for retten til redusert arbeidstid faller bort, har arbeidstakeren normalt plikt til å gå tilbake til opprinnelig stilling, selv om den avtalte perioden ikke er over.

[Les faktaside hos arbeidstilsynet.no]

tylex;>o

Legg til kommentar

15. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?