Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Trøtte øyne gir verre syn
Del artikkelen med venner og kolleger

Trøtte og tørre øyne som følge av mye arbeid foran en PC-skjerm gir nærmere en halv million nordmenn plager med øynene. Disse plagene kan i verste fall føre til blindhet. AMI gir råd for hvordan man skal unngå slitne øyne.

- En ny studie viser at hver tredje person som jobber på kontor har øyneproblemer, sier øyelege Bo Hedqvist til svenske Expressen. 

I norsk målestokk er det også her en riktig antagelse. Omtrent 500 000 nordmenn får plager som følge av arbeid med PC-skjermen, mener Norges Optikerforbund. Hvor omfattende plagene er, øker i takt med hvor lang tid man sitter foran skjermen.

Råd for å unngå plager med øynene 

Det danske arbeidsmiljøinstituttet har laget en liste over små råd som kan forandre dine øynes hverdag og gi deg færre plager. For det meste, er det enkle tips som gir øyet ditt en sjanse til å puste, og holde øyet fuktig.

Hold ofte mikro-pauser. Det vil si at man ser bort fra skjermen i korte øyeblikk, så øyet får slappet av. Lag bevisste blunkeøvelser med øynene, og luft ut rommet jevnlig. Unngå for høy romtemperatur, som gir lav luftfuktighet. Plasser skjermen lavt, det minsker fordampningen fra tårefilmen som beskytter øyet. 

Tårefilmen er den delen av øyet som forsikrer at øyet ikke blir tørt. Normal frekvens for øyet, er å blunke mellom 10 til 20 ganger i minuttet, og fornyer på denne måten det beskyttende hinnet i øyet, den såkalte tårefilmen.

- Ta en liten pause hver time, det vil nok løse mye. For enkelte kan tårevæske være til hjelp, men jeg fraråder bruk av dråper før årsaken til problemet er kartlagt, mener også Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud. 

- Dersom du jobber i inneklima med 15-20 prosent luftfuktighet, kan en luftfukter hjelpe. Dersom en har vært uheldig med valg av kontaktlinser bør du få hjelp av optikeren, sier Helland.

Blunker sjeldnere enn normalt 

En undersøkelse fra Høyskolen i Buskerud bekrefter nettopp det danske arbeidsmiljøinstituttets arbeid. Høgskolens undersøkelse viser at vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers.

Unormalt lite blunking kan gi skader på øynene, noen ganger også alvorlige skader. Har du konstant tørre øyner, øker risikoen betraktelig for infeksjoner, og i tillegg blir du lettere mottakelig for småsår og angrep fra bakterier, ifølge svenske øyeleger.  

Det er heldigvis sjelden man får store sår og alvorlige infeksjoner. Men om problemet og plagene får lov til å gro, kan store sår i verste fall føre til nedsatt syn, og ved ekstreme tilfeller til inflammasjoner og blindhet.

- I de fleste tilfeller er årsaken knyttet til forhold på arbeidsplassen eller ufornuftige arbeidsvaner, men tørre øyne kan også være knyttet til dårlig helse eller syn, sier Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud. 

[Les mer i artikkel hos Mozon]
[Les mer i tidligere artikkel hos Absentia]

e.com >online book
x;>online book (27.2 2006)

Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?