Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Psykisk syke blir også friske
Del artikkelen med venner og kolleger

Uvitenhet skaper usikkerhet og fordommer. Når familiemedlemmer eller kollegaer får diagnosen ”alvorlig psykisk lidelse” er det lett å trekke seg unna. Den som rammes blir ofte stemplet som psykisk syk for all fremtid. Men selv etter 30 år med schizofreni går det an å bli frisk. Det viser doktoravhandlingen til den svenske psykologen Alain Topor.  

- Det oppsiktsvekkende med avhandlingen er at kjent kunnskap om bedringsprosesser ikke når ut i helsevesenet og samfunnet for øvrig sier Marit Borg til absentia.no, ergoterapeut og leder for Forskning og Utvikling ved Folloklinikken. - Alvorlig psykisk psyke blir faktisk friske. Dette finnes det mye dokumentasjon og forskning på, men dette preger ikke behandlingsapparatet. Noe av årsaken kan være at helsevesenet preges av de som får behandling – de syke – og ikke de som har blitt friske. Da er det lett å glemme disse. Dette gjenspeiler seg også i samfunnet for øvrig.

Diagnosen psykiske lidelser er en av hovedårsakene til fravær i norsk næringsliv. Kunnskap om disse problemene blir derfor viktig hvis man skal kunne få ned fraværet og få mer helsefremmende arbeidsplasser.

- Arbeidsplassen er en viktig sosial arena i Norge. Vi har ikke puber som i England, cafèer som i Frankrike eller familien som i Italia – derfor blir arbeidsplassen en viktig del av det forebyggende arbeidet knyttet til psykiske lidelser sier Marit Borg. Vi får alle problemer av ulik karakter i løpet av livet og da er det viktig at det skapes håp og tro på at det finnes løsninger – dette bør prege både kollegaer og helsevesen.

[Les mer hos Rådet for psykisk helse]


Legg til kommentar

24. september, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?