Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Funksjonshemmede diskrimineres
Del artikkelen med venner og kolleger

Norske arbeidsgivere velger som regel bort søkere med en eller annen form for funksjonshemning, viser en intervjuundersøkelse MMI har gjort for personer med nedsatt funksjonsevne.

Bare rundt 10 % av dagens ledere svarte at de kunne innkalt en ”meget godt” kvalifisert 35-årig søker som var blind og hadde førerhund til arbeidsintervju. Under undersøkelsen MMI har gjort for Nasjonalt dokumentasjonssenter svarte 37 % at de ville innkalt en rullestolbruker til intervju. Til etterfølgelse har derimot en funksjonsfrisk 35-åring med kun formelle kvalifikasjoner 50 % sjanse til å bli innkalt til jobbintervju.

Mer enn halvparten av dette igjen, 23 %, ville blitt innkalt til intervju om de i tillegg til kun formelle kvalifikasjoner, var sittende i rullestol. 

- Undersøkelsen tyder på at en blind med førerhund har svært dårlige sjanser i arbeidslivet. Selv med meget gode kvalifikasjoner, må de finne seg i å stille seg langt bak i køen. Også rullestolbrukere må ofte finne seg i å bli valgt bort, sier direktør ved Nasjonalt dokumentasjonssenter, Britta Nilsson.

Myter hemmer funksjonshemmede ytterligere 

Britta Nilsson frykter resultatet i undersøkelsen i stor grad skyldes at ledere generelt har fått servert for mange dårlige rykter om funksjonshemmede, og dermed ikke innkaller til intervju. 

- En av de største barrierene funksjonshemmede møter i arbeidslivet, er trolig generelle forestillinger om funksjonshemmedes begrensninger. Funksjonshemmedes begrensninger skyldes imidlertid primært samfunnsskapte barrierer, enten de er fysiske eller kommer til uttrykk i fordommer.

Lederne taper på å ikke ansette kvalifisert arbeidskraft 

Nasjonalt dokumentasjonssenters direktør mener bestemt at det er arbeidsgiverne og næringslivet selv som taper på at kvalifiserte funksjonshemmede nærmest stenges ute fra arbeidslivet.

- I en situasjon med skjerpet konkurranse om arbeidskraft, er det oppsiktsvekkende at ledere vender tommelen ned for meget godt kvalifiserte arbeidssøkere, sier Nilsson. 

Undersøkelsen omfatter et representativt utvalg ledere i cirka 600 virksomheter med 10 eller flere ansatte. Har lederen i bedriften tidligere ansatt en funksjonshemmed, er det større sannsynlighet for at han kommer til å gjøre det igjen.

[Les mer i artikkel hos Funksjonshemmedes fellesorganisasjon]

book

Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?