Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vil ansette flere
Del artikkelen med venner og kolleger

Veksten i sysselsettingen er høyere enn på 10 år, og 1 av 3 bedrifter planlegger å ansette flere i løpet av året. Den store etterspørselen mener Aetat vil bli dekket av redusert arbeidsledighet og økt import av arbeidskraft.

- Det er 10 år siden sist veksten i sysselsettingen var så høy, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt.

Siden samme tid i fjor har sysselsettingen gått opp med 50 000.  Aetat forventer at denne veksten vil fortsette, og at det i løpet av 2006 og 2007 vil være 100 000 flere sysselsatte enn det er i dag. 

1 av 3 bedrifter

Nesten hver tredje bedrift planlegger å utvide arbeidsstokken i løpet av 2006.  Det viser en undersøkelse gjort av Aetat blant 14 000 bedrifter.

- Ikke siden 1998 har bedriftenes forventninger til økt syselsetting vært så høye. Dette innebærer at det i løpet av året som kommer kan bli like stor etterspørsel etter arbeidskraft som det var i perioden 1996-1998, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt.

Mangler arbeidskraft

Samtidig som etterspørselen etter arbeidskraft øker, er det stadig flere bedrifter som rapporter om mangel på arbeidskraft. I løpet av det siste året har andelen bedrifter med rekrutteringsproblemer økt med 5 prosentpoeng og 1 av 4 bedrifter har nå problemer med å få tak i arbeidskraft.

Bedriftene mangler 60 000 personer, noe som er 23 000 flere enn på samme tid i fjor. Det er spesielt stor mangel ingeniører, fagarbeidere i industrien og innen bygg og anlegg.

Økt import av arbeidskraft

Antallet arbeidstillatelser fra nye EU-land har de 4 første månedene i 2006 økt sammenlignet med i fjor. Dermed tyder mye på at arbeidsinnvandringen blir rekordhøy i år, ettersom fjoråret hadde en svært høy netto innvandring til Norge.  Polske menn er viktigste gruppe innvandrer fra de nye EU-landene

Aetat mener at mye av potensialet for økt arbeidskraftsproduktivitet og økning i arbeidstid er tatt ut.  Dermed må det ansettes flere for å øke produksjonen.

[Les pressemeldingen ”100 000 nye jobber” på aetat.no]
[Les pressemeldingen ”Vil ansette flere” på aetat.no]

oks.com >books (25.5 2006)

Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?