Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


LOs sommerpatrulje
Del artikkelen med venner og kolleger

Akkurat denne sommeren får mange ungdommer møte med sin første sjef og arbeidsgiver i sommerjobb. Som ungdom og arbeidstaker kan man få hjelp av LOs sommerpatrulje for å kunne forstå hva man har krav på allerede i sin første jobb. 

Ungdom blir ofte utnyttet i sitt første møte med arbeidslivet, og LOs sommerpatrulje er opprettet for at ungdommen lettere skal kunne unngå dette. Mange arbeidsgivere spekulerer i at ungdommen ikke kjenner sine rettigheter. Ofte blir ungdom satt til arbeid som er til skade for deres helse, utvikling eller skolegang.

Krav på lønn under opplæring 

Arbeidsgivere har en tendens til å holde arbeidskontrakt unna den unge nye vikaren, og gir heller ikke lønn under opplæring. Man har faktisk også krav til lønn under opplæring. Arbeidsgivere er pliktige til å instruere sine ansatte til å utgjøre jobben sin på en best mulig måte, dette gjelder også for unge arbeidere.

LOs sommerpatrulje er en service som er åpnet for å kunne gi svar på spørsmål om lønn, arbeidsvilkår og andre forhold i arbeidslivet. En servicetelefon er åpen, med telefonnummeret 8 100 1999, og en e-post sommerpatruljen@lo.no . Telefonen er operativ i perioden 26. juni til 1. august. Åpningstidene er mellom 08.00 og helt fram til 17.00. 

Telefonen er opprettet for:
· All ungdom som har spørsmål i forbindelse med sommer/ekstrajobben
· All ungdom som ønsker medlemskap
· Alle arbeidsgivere som vil vite noe om avlønning av unge sommervikarer
· Alle mediehenvendelser som gjelder sommerpatruljen
· Alle tips til sommerpatruljen

LOs sommerpatrulje er vaktbikkja for ungdom i arbeidslivet. Mange møter arbeidslivet for første gang i sommerjobb eller jobb ved siden av skole og studie. 

Ta vare på lønnslippen!

Sommerpatruljen oppfordrer blant annet til å ta vare på lønnslippen. Ved hver lønnsutbetaling er det fastsatt ved lov at det skal foreligge en avregningsoppgave, også kalt lønnslipp. Innholdet på denne bør minimum være informasjon om hva man har fått i lønn, hva man har betalt i skatt og feriepengegrunnlaget. Lønnsslippen er det eneste beviset på at man har betalt skatt, så den bør man ta vare på. 

For 20. året på rad vil ungdommer fra LO reise rundt i landet og besøke andre ungdom på arbeidsplassene deres. Med god kompetanse innen lov og avtaleverk, kan patruljen hjelpe til ved mange problemstillinger, og hjelpe mang en ungdom til et trygt møte med sin første arbeidsplass.

[Les mer hos loungdom.no]


Legg til kommentar

16. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?