Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mange innvandrere skaper egen bedrift
Del artikkelen med venner og kolleger

I norske styrerom er det flere med utenlandsk statsborgerskap enn det er nordmenn med innvandrerbakgrunn, selv om mange med innvandrerbakgrunn selv har etablert sin egen bedrift. Innvandreres plass i norsk næringsliv settes i søkelys i ny rapport fra SSB. 

I Norge i dag utgjør innvandrere fra ikke-vestlige land ca 6 % av befolkningen. Innvandrere fra vestlige land er på 2 %. Disse 8 % samsvarer med de 8 % av alle personlige foretak msom er eid av personer med innvandrerbakgrunn.

Man finner flest personer med ikke-vestlig bakgrunn i hotell- og restaurantvirksomheter, og gatekjøkken, salatbarer, pølsebuer og drosjebiltransport er de mest vanlige bedriftene som er representert. Av alle bedrifter som ble etablert, eide innvandrere med vestlig bakgrunn 4,3 % og innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn 7, 8 %. 

Flere utlendinger enn nordmenn med innvandrerbakgrunn

I styrer rundt om i Norge i AS og ASA er det få personer med innvandrerbakgrunn. Det er til sammen bare 3,6 % av styrerepresentantene i norske selskap som har innvandrerbakgrunn, herav 1,5 % ikke-vestlig, og resten vestlig bakgrunn. Faktisk er det større del utenlandske statsborgere i norske styre enn det er personer med innvandrerbakgrunn. 10,8 % har utenlandsk statsborgerskap. 

1,8 % av daglige ledere i AS har ikke-vestlig bakgrunn, mens man ikke finner en eneste person med ikke-vestlig bakgrunn blant de daglige lederne i allmennaksjeselskapene. Blant innvandrere med vestlig bakgrunn, utgjør de 2,4 % av daglige ledere i AS, og 3,5 % i ASA.

Yngre ikke-vestlige 

Både når det gjelder eiere av personeide foretak og styrerepresentasjon er det hovedvekt av personer i den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen i aldersgruppa 24-44 år, mens for innvandrerbefolkningen med vestlig bakgrunn og andre er flertallet over 45 år.

[Les mer i pressemelding hos Statistisk Sentralbyrå]


Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?