Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Se lyset i mørket
Del artikkelen med venner og kolleger

Hvert år blir mer enn 150 000 nordmenn rammet av depresjoner eller slapphet på grunn av mørketiden.  Allikevel er det kun et fåtall som gjør noe med det.  Lysterapi er bevisst effektivt, og gir oss det lyset om morgenen som vi ikke får når sola kommer sent opp.

Folk med vinterdepresjon opplever vinteren som slitsom og tung.  De får et forlenget søvnbehov, som ofte forstyrrer døgnrytmen ved at man sover lenger om morgenen og dermed ikke klarer å sovne om natten.  Symptomer på vinterdepresjonNoen opplever også en deperesjon, fra mild til alvorlig.  I motsatt tilfelle kan de oppleve å være oppstemte om sommeren.  Andre generelle symptomer er vektøkning, som et resultat av økt appetitt, og mangel på energi-

-            Lysterapi foran en lampe er vidunderkuren mot denne typen depresjon. Enkelte trenger antidepressiva i tillegg, sier professor i psykiatri Fred Holsten ved Universitetet i Bergen i et intervju med VG.

Personer med vinterdepresjon skal først og fremst behandles med lys.  Man bør helst unngå sovemidler eller beroligende midler siden disse forstyrrer søvnen, og gjør vondt verre.  Det er i tilfeller der vinterdepresjon kun er en av flere faktorer man skal gå utover lysbehandlingen.  For folk flest vil mer lys alene hjelpe.

Lysbehandling
Vanligvis sitter man 45 minutter foran en lysskjerm om morgenen.  Det gjøres om morgenen for å erstatte det naturlige morgenlyset.  I startfasen kan dette gi spenningssmerter i form av hodepine, og derfor begynner man ofte med litt lavere styrke på lyset, og kun i 30 minutter.  Dette skal man gjøre hver dag i 14 dager.   Sannsynligvis vil man merke en effekt etter bare få dager, men man må fullføre de 14 dagene for best effekt.  Tips til å klare vinterdepresjonen
Noen velger også å forberede seg til vinteren, ved å ta forebyggende behandling på høsten.  En alternativ form for lysbehandling består i å reise til syden slik at man får igjen morgenlyset.

-           Har du ferie til gode, er det en god idé å reise på ferie til sydligere strøk før jul. Å oppsøke lyset, er ikke dumt. Det gjelder å ikke la tungsinnet ta overhånd, sier Fred Holsten.

Internasjonalt fenomen
Vinterdepresjon er ikke noe som bare rammer nordmenn.  Over hele verden ser man samme symptomene fra sen høst til tidlig vår.  I en undersøkelse gjort ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø sammen med en rekke andre forskningsteam i verden, fant man at dette fenomenet begrenset seg til den nordlige halvkule, mellom breddegrad 58 og 70.   En liknende undersøkelse gjort i USA viste at vel 6 prosent av amerikanerne slet med depresjoner som følge av årstid.

[Test deg selv hos MSNBC]
(testen er på engelsk)

oks.com >books
oks.com >booksx;> (11.12 2002)

Legg til kommentar

28. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?