Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Småbedriftene blomstrer
Del artikkelen med venner og kolleger

NHO uttalte under Småtinget at småbedriftene er norsk næringslivs ryggrad. To tredjedeler av alle arbeidende i Norge jobber der, og mer enn halvparten av verdiskapningen skjer der. De første månedene i år er det startet 15 500 nye bedrifter.

De 15 500 nye bedriftene er en økning på 17 % fra i fjor. Tallene kommer fra Statistisk Sentralbyrå, tall Statssekretær Frode Berge i Nærings- og handelsdepartementet la frem på Småtinget i Bodø 30. august.

- Det viser at småbedriftene nå skaper de nye arbeidsplassene Norge må ha for å opprettholde velferd og verdiskaping i fremtiden, kommenterte Frode Berge og Lars Sponheim.

- Dette er en fantastisk god nyhet, sa Venstres leder Lars Sponheim.

Utviklingen gradvis opp

Det er regnet ut at Norge trenger 200 000 nye bedrifter for å samle 800 000 nye arbeidsplasser til år 2020. Utviklingen har dessverre latt vente på seg, men fra og med år 2005 har trenden gått fortere.

- Næringsministeren har den mest ensomme jobben i hele regjeringen, mente Sponheim.

Sponheim kommenterte at han fra tidligere erfaringer skjønner utfordringene en statsråd står overfor, i og med at departementet nesten ikke har egne virkemidler. Departementet er derimot avhengig av å arbeide gjennom andre statsråder og departementer for å oppnå gode resultater for bedriftene.

NHOs leder for småbedrifter og NHOs president talte

Under Småtinget talte også Thomas Heyerdahl, leder for NHOs småbedrifter, og Erling Øverland, NHOs president.

- Vi har oppnådd store fremskritt siden NHO arrangerte Småtinget for første gang i 1996. I en situasjon hvor småbedriftene sliter med mangel på kvalifisert arbeidskraft er det imidlertid synd at det politiske svaret har vært å skru arbeidsmiljøloven tilbake tretti år, sa NHO-president Erling Øverland under Småtinget i Bodø onsdag 30. august.

NHO er Norges største småbedriftsorganisasjon, mente Øverland. Blant NHOs meldemsbedrifter har 16 500 færre enn 100 årsverk.

- Hovedbudskapet på det første Småtinget var at politikerne ikke forstår småbedriftenes hverdag. Jeg hadde håpet vi skulle oppnå mer når det gjelder å skape en enklere hverdag for bedriftene. Vi bruker så mye tid utenom kjernevirksomheten på saker som burde kunne løses enkelt. Min appell til politikerne er å tenke mer på småbedriftene når regler lages. Tenk smått først!
Var Thomas Heyerdahl, Gullsmed Heyerdahl AS i Oslo.

Flere av de familieeide småbedrifter står foran et generasjonsskifte, hvorav Heyedahls bedrift er et eksempel.

- 120.000 norske bedrifter skal ha eierskifte. Dette utfordrer oss som driver bedrift, men i høyeste grad også politikerne, når det gjelder rammebetingelsene for det å eie og drive sin egen bedrift, sa Thomas Heyerdahl.

[Les mer i artikkel med Berge og Sponheim hos NHO]
[Les mer i artikkel med Heyerdahl og Øverland hos NHO]

oks.com >books
oks.com >books

Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?