Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vanskeligere å få fast jobb
Del artikkelen med venner og kolleger

Innstrammingene i sykelønnsordningen vil øke vikarbruken, og gjøre det vrient å få fast jobb. Det mener flere eksperter.

 

Torberg Falch, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved NTNU, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), er ikke i tvil om konsekvensene av sykelønnsreformen.

 

Du blir dyrere

-          I dag er det veldig god lønnsomhet i norsk næringsliv. Bedriftene har nå råd til å ta ekstrakostnaden sykelønnsreformen innebærer. Samtidig har tjenestepensjon for alle og redusert mulighet for ansettelse i midlertidige stillinger gjort det dyrere å ha folk i faste stillinger. Når arbeidsgiverne må ta en større del av regningen for sykefraværet, blir det enda dyrere, sier Falch til Forbruker.no.

 

-          Dermed er det sterk grunn til å tro at det går mot ytterligere økning i bruk av innleide arbeidstakere. For å unngå risikoen for kostnader ved sykefravær vil bedriftene antagelig leie inn folk fra vikarbyråer i stedet for å gi dem fast jobb. Vikarbyråene får flere oppdrag, mens det blir færre ansatte i enkelte bedrifter, sier han.

 

- Verdt å prøve

Kjell Vaage, førsteamanuensis i økonomi ved Universitetet i Bergen, er Norges fremste ekspert på trygdeøkonomi. Han avviser ikke at næringslivet vil nøle med å fylle faste stillinger.

-          Vi kan ikke se bort fra innstrammingen i sykelønnsordningen kan ha en slik effekt. Hvis det viser seg at bedriftene nøler med å gi folk fast jobb - spesielt marginale grupper og kvinner - får regjeringen finne på noe annet. Jeg synes uansett dette er verdt å prøve ut, sier Vaage, til Forbruker.no

 


Legg til kommentar

15. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?