Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Småpraten styrer bedriften
Del artikkelen med venner og kolleger

Den svenske politimannen og sivilingeniøren – med doktorgrad fra Handelshøyskolen i Stockholm - Gunnar Ekman (39), hevder i sin doktoravhandling at småpraten styrer utførelsen av arbeidet i lagt større grad enn strategidokumenter og instrukser.

Gunnar EkmanGunnar Ekman har som forsker - og gjennom sin doktoravhandling - vært opptatt av hva som styrer utførelsen av arbeidet. Er det skriftlige prosedyrer og regelverk som er retningsgivende? –eller er det andre forhold som er bestemmende? 6 års forskningssamarbeid med politiet i Stockholm resulterte i doktoravhandlingen ” Från text till batong”.

Konklusjonen i Ekman’s doktoravhandling er klar – ”småpraten” mellom kollegaer er langt mer bestemmende for utførelsen av jobben enn organisasjonens virksomhetsplaner og regelverk. Hvordan direktiver og regelverk skal etterleves bestemmes og tolkes av kollegaer på ”gulvet” i fellesskap – ikke av ledelsen.

En slik konklusjon som Gunnar Ekman trekker i sin doktoravhandling truer etablerte sannheter i mange organisasjoner som er bygget opp på en klassisk hierarkisk modell. Lederskap gjennom strateginotater, rutiner og regelverk alene vil i mange tilfeller skape uønskede resultere nettopp fordi man ikke ”kontrollerer” utførelsen. Ekman mener ledelsen må bli deltakende i småpraten – ikke bare sporadisk – men som en naturlig del.

I forbindelse med doktoravhandlingen ble Gunnar Ekman intervjuet av ”POLIS tidningen” hvor han utdyper nærmere sine synspunkter.

[Les hele intervjuet her]


Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?