Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ulovlig arbeid med lønn på 20,- i timen
Del artikkelen med venner og kolleger

Østeuropeere som lønnes under tariff når nye høyder. Enkelte får bare 20 kroner i timen, og dette gjør at Arbeidstilsynet skal sette i gang en nasjonal storaksjon mot ulovlig arbeid i spesielt byggebransjen.

 

Det har i det siste igjen blitt avdekket arbeidsforhold for østeuropeiske arbeidsinnvandrere som er langt under tariff, og som gjemmer seg bort fra norske lover. Elendige lønninger og farlige arbeidsforhold er det mange møtes med på norske arbeidsplasser, ifølge Arbeidstilsynet og FAFO.

 

Arbeidstilsynets seniorforsker Stein Bjørndal tror at man til nå bare har sett en brøkdel av ulovligheter som foregår i byggebransjen.

 

Loven om allmenngjøring tilsier at det er ulovlig å lønne under tariff i byggebransjen i Norge, men forskeren sier at det er flere arbeidsgivere som nå prøver å omgå loven for de mange arbeidsinnvandrerne fra Øst-Europa.

 

Lønnes med 13 kroner timen

 

– Til uka skal vi spesielt sjekke om utenlandske arbeidere er registrert ulovlig som selvstendig næringsdrivende. Mange arbeidsgivere gjør dette for å kunne betale arbeiderne mindre enn det som er tariff, sier Bjørndal til FriFagbevegelse.no.

 

Forrige uke fikk man igjen høre sensasjonelle historier om arbeidere som underlønnes, østeuropeiske håndverkere fikk 20 kroner i timen. Dette fant Arbeidstilsynets inspektører ut. Rekorden er en timelønn på 13 kroner.

 

55 tilfeller endte med politianmeldelser

 

– Vi har allerede anmeldt to virksomheter for å omgå disse reglene, og vi har mistanke om at stadig flere prøver seg, sier Bjørndal.

 

Litt under 40 % av undersøkelsene som tilsynet gjennomførte i fjor, endte med byggestans ved byggeplassen. Nærmere 55 tilfeller hvor det var mangel på oppholds- og arbeidstillatelser og brudd på tariffavtalen, endte med politianmeldelser.

 

Siden desember i fjor har inspektører fått utvidet fullmakt til også å stanse arbeid hvis de ikke får forelagt den dokumentasjonen på arbeidsforholdene som de krever. Bjørndal forteller at noen virksomheter allerede er stanset på grunn av manglende dokumentasjon.

 

I tillegg har Arbeidstilsynet funnet eksempler på at arbeiderne ofte bor under kummerlige forhold på byggeplassene de arbeider på, og i brannfarlige industrilokaler.

 

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

oks.com >b

Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?