Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Spår tidenes lønnsfest
Del artikkelen med venner og kolleger

Lønnsoppgjøret i mars blir starten på det beste året for norske lønnstakere på mange år. Det tror Statistisk sentralbyrå (SSB), som spår at lønnsveksten i 2007 vil bli hele 5,3 prosent.

SSBs prognoser tilsier at vi får en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5,3 prosent.
-          Ledigheten har gått formidabelt ned i 2006, vi har aldri sett noe liknende tidligere. Mange industribedrifter har veldig høy lønnsomhet gjennom høy produktivitetsvekst og gode priser. Dessuten har vi hatt relativt moderat lønnsvekst siden 2003. Det gjør at det har bygd seg opp et behov og en mulighet for lønnsmottakerne til å hente ut mer av gevinsten, sier forsker Roger Bjørnstad i SSB til Dagbladet.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem tror på fem prosents lønnsvekst. Årsaken er at Norges Bank opererer med at prisene skal stige med 1,25 prosent i år, mens de mener lønningene skal stige med fem prosent, som totalt sett gir en reallønnsvekst på 3,75 prosent i år.

En høy lønnsvekst kan føre til at renten settes opp for å forhindre inflasjon. Norges Bank har varslet at de vil følge nøye med på årets lønnsoppgjør.
-          Jeg mener sentralbanksjefen bør ta høyde for en viss økning i lønnsveksten, uten at renten økes veldig mye. Ikke bare kan vi tåle det, det er helt nødvendig av hensyn til langsiktig stabilitet for norsk økonomi, sier Bjørnstad i SSB til Dagbladet.

Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?