Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lik lønn for ulikt arbeid
Del artikkelen med venner og kolleger

Likelønnsnemnda slår fast at man kan sammenligne lønnen til to arbeidstakere som har ulik jobb.

Kvinnen som arbeidet som konsulent i Aftenposten klaget sin arbeidsgiver inn for lønnsdiskriminering. En mannlig typograf i hennes avdeling tjente betydelig bedre til tross for at hun utførte arbeid som var av lik verdi for bedriften.

Det er nå to år siden, og kvinnen har i løpet av denne perioden fått høyere stilling og bedre lønn og tjener i dag like bra som typografen. Siden nemnda la dagens lønn til grunn for sin avgjørelse, konkluderte de med at det ikke finnes noe brudd på Likestillingsloven.

-           På en måte har nemnda unngått den direkte prøvingen som vi hadde forventninger om, sier Anne Enger.

Viktig prinsipp
Hun mener likevel at vedtaket representerer at et viktig prinsipp er slått fast:

-           Det viktige er at nemnda slår fast at klageren gjør arbeid av lik verdi som typografen. Likelønnsbestemmelsen har dermed fått et nytt innhold: Vedtaket viser at det er mulig å sammenligne lønnen til to arbeidstakere i ulike yrker og ulike tariffavtaler, innenfor samme virksomhet. Dette åpner for mange spennende likelønnssaker i tida som kommer, mener hun.

-           Vi vet at kvinnedominerte yrker gjennomgående har et lavere lønnsnivå enn typiske mannsyrker. Likestillingslovens likelønnsbestemmelse ble endret i 2002. Formålet var nettopp å gjøre det mulig å sikre likelønn gjennom sammenligning av lønnen til arbeidstakere som utfører forskjellig arbeid, sier kommisjonslederen.

[Les pressemelding fra Likelonn.no]
[Les tidligere sak på absentia.no]


Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?