Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Forventer økt lønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Nordmenn tror på saftige lønnstillegg i år, viser ny undersøkelse. Arbeidsledigheten fortsetter å falle, næringslivet går så det griner og Norges Bank forventer en reallønnsvekst på solide 3,75 i år.
 
Og nå forventer folk sin del av kaken under årets lønnsoppgjør. Ferske tall fra Forbrukerbarometeret til DnB Nor, viser nemlig at to av tre tror de får en lønnsøkning i år som vil gi økt kjøpekraft.
-          Mange har fått solide lønnstillegg de siste årene, og mange venter å få bedre kjøpekraft i året som kommer også, sier forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor til dn.no.
 
Mest optimistiske
Folk som allerede har litt i lommeboken har også høyest forventning om enda tykkere lommebok i 2007.
-          De med høyest husstandsinntekt er de mest optimistiske til utviklingen av egen privatøkonomi fremover. Slik har det vært lenge, sier Rasmussen.
Forbrukerøkonomens forklaring er at generelt gode tider i næringslivet med økende press i arbeidsmarkedet med jakt på talentene, har gitt gode vilkår til høytlønte.
 
Pensjonsvinnerne
Flere i privat sektor enn i offentlig venter lønnsøkning i år, viser undersøkelsen.
-          Tradisjonelt sett har ansatte i privat sektor kunnet vente større lønnsvekst enn ansatte i det offentlige. Folk skal likevel tenke på at ansatte i offentlig sektor i stor grad er spart for pensjonsreformen. De har en formidabelt gunstig ordning som svært mange i privat sektor er milevidt unna. De er pensjonsvinnerne – det må de ta med seg når de skal vurdere sine ansattgoder, understreker Rasmussen. 
 
Fornøyd med lønnen
Flere enn én av fire tror lønnsutviklingen vil påvirke privatøkonomien deres. De fleste i positiv forstand. De aller fleste mener de har trygge jobber ettersom bare én av ti frykter at arbeidsledighet vil påvirke økonomien deres de neste månedene.
Tre av fire har fått lønnsøkning det siste året. Aldersgruppen 25-39 år har i større grad enn øvrige fått lønnsøkning.
Tre av fire er fornøyd med lønnen sin når de sammenligner seg med andre i samme jobbsituasjon.
 
Bedre råd
I en tilsvarende undersøkelse før jul i 2004 svarte mindre enn én av fire (23 prosent) at de ville bruke mer penger, nå sier nær én av tre (32 prosent) det samme.
-          Folk flest mener at de gode tidene vil fortsette, og selv om rentenivået setter en demper for festen er stemningen fortsatt høy, sier Rasmussen.
 
Enslige som aldri har vært gift er de mest optimistiske til utviklingen for egen privatøkonomi fremover. Fire av ti ugifte som ikke er samboere venter bedre økonomi de neste 12 månedene. Det er også denne gruppen som i størst grad planlegger å spare mer det neste året.
Kilder: Dnb Nor og dn.no.

Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?