Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Trenger lov om lærlingplasser
Del artikkelen med venner og kolleger

Uhyggelig mange ungdommer som ifølge læreplanen skal ut og jobbe ved lærlingplass, finner ikke bedrifter som vil ta dem imot. Det haster derfor med en lov om retten til lærlingplasser.

 

Mange ungdommer velger utdannelser hvor de er nødt til å fullføre to år ved lærlingplass og avlegge fagprøve. Men en altfor stor prosentandel av disse, sliter med å finne en arbeidsplass hvor de kan gå i lære. I 2006 sto hele 40 % av ungdommen uten læreplass.

 

Torbjørn Brox Rognmo er ungdomssekretær ved HK, og mener det er helt vanvittig at ikke alle får muligheten. Han drar en sammenlikning til elever ved vanlig allmennfaglig studieretning.


– Tenk deg en elev på allmennfaglig studieretning. Etter to år fikk vedkommende beskjed om at nei, du får ikke plass her lenger. Du må vente eller begynne på noe annet. Det er helt utenkelig at det ville skjedd, påstår ungdomssekretæren i Handel og Kontor overfor FriFagbevegelse.no.
Han mener elevene på yrkesfaglig studieretning bør få like muligheter til å fullføre utdanningen.

– Når det gjelder fagutdanning, er det jo nettopp ute i bedriftene den best kan skje. Man klarer ikke å gi det samme tilbudet på skolebenken, understreker han. Videre syns han at rett til læreplass burde vært en selvfølge.

 

Vedtok rett i 2005

 

LO-kongressen i 2005 vedtok at retten til lærlingplass og opplæringsplass skal lovfestes. Handel og Kontors rådgivende organ Faglig Forum fulgte opp året etter, og krevde at bedrifter som etter opplæringsloven er kvalifisert til å ta imot lærlinger, skal forpliktes til å ta dem imot.

 

Men den dag i dag mener Brox Rognmo at det er et hav av tid igjen før dette kan gjøres om til praksis. Han ser blidt på å få fortgang i debatten.

 
– Nå er det på høy tid at vi sørger for at kravet blir gjort til virkelighet. Vi må få til noe på dette området så fort som mulig, sier han.

 

På den annen side, ønsker LO-sekretær Tor-Arne Solbakken ikke en eventuell lov velkommen. Han er ansvarlig på feltet i LOs ledelse, og sier at de har jobbet mye med temaet, men ikke har arbeidet opp mot tanken om lovfestelse.

 

- Vedtaket fra kongressen er et uttrykk for utålmodighet på dette feltet. Det skjønner jeg godt. Men vi vet at alle arbeidsgiverorganisasjonene er imot, og jeg er redd for å gjøre lærlingordningen til en kamparena i stedet for et samarbeidsprosjekt, sier Solbakken som mener det er viktig bruke andre metoder.


– Det viktigste er å nå målet om at alle skal ha en læreplass, ikke å få det lovfestet, sier han.

 

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]title>

Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?