Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


En av tre uten opplæring – 800 dør årlig
Del artikkelen med venner og kolleger

Hvert år dør rundt 800 arbeidstakere på grunn av kjemikalier på arbeidsplassen. Ofte er det et resultat av at de ikke vet at de utsettes for kjemikaliene. Mange virksomheter foretar nemlig ikke risikovurdering.

 

Kjemikalier på arbeidsplassen er et stadig problem for virksomheten. En ny sluttrapport fra Kjemikaliekampanjen, viser at nærmere 800 personer årlig dør som følge av kontakt med farlige kjemikalier.

 

- Arbeidstakerne vet ofte ikke hvilke stoffer de er utsatt for, eller hvor utsatt de er for disse, sier prosjektleder Gry Koller til Arbeidstilsynet.

 

Får ikke tatt forhåndsregler uten opplæring

 

Så mye som en av tre ansatte får ikke opplæring i hvordan de skal beskytte seg mot kjemikaliene. Dermed vet de heller ikke hvilken risiko de utsetter seg for når de håndterer eller puster inn helsefarlige stoffer. Som følge av dette, er det mange som ikke får tatt nødvendige forholdsregler.

 

Kjemikaliekampanjens hovedfunn i rapporten er disse fire:

 

- En av tre ansatte får ingen opplæring om kjemikalier i arbeidsmiljøet.

- Arbeidstilsynet anslår at 800 mennesker dør hvert år som følge av skader forårsaket av kjemikalier på arbeidsplassen.

- Tre av fire arbeidsplasser har ikke kartlagt hvilke kjemiske substanser man utsettes for eller konsekvensene for de ansatte, de har ingen risikovurdering av arbeidsplassen.
- Godt over halvparten av de ansatte har ingen kunnskap om hva de utsetts for av forurensing på jobben.

I tillegg til dette, mangler også en av tre virksomheter god nok ventilasjon.

 

Nedgraderte tilsynet

 

- Innholdet i rapporten fra Arbeidstilsynet er dessverre ikke noe nytt. Bilverksteder, mekanisk industri og grafisk bransje er tradisjonelt de verste bransjene. Men det er skuffende å se at kampanjer overfor disse virksomhetene for fire-fem år siden ikke har hatt effekt, sier Eriksson til FriFagbevegelse.no.

 

For ikke mer enn fire-fem år siden kom Arbeidstilsynet med en tilsvarende rapport. Utslaget fra den rapporten, var at tilsynet anslo at 700 døde hvert år som følge av kjemikalier på arbeidsplassen.

 

- Fra LO har vi gjennom to tiår registrert at etatens aktive tilsyn med kjemikalier og det indre miljø på arbeidsplassen er blitt stadig nedgradert. På slutten av 70-tallet ble det stilt tydelige krav til arbeidsgiver og det fikk konsekvenser, hvis regelverket ikke ble fulgt, mener yrkeshygieniker Bjørn Eriksson i LOs arbeidslivsavdeling i en kommentar til FriFagbevegelse.no.

 

Rundt 2100 tilsyn har blitt utført i utvalgte bransjer: bilverksteder, verksted- og mekanisk industri, GUP-bransjen, samt grafisk bransje. Alle er bransjer som i svært stor grad benytter seg av kjemiske substanser som utgjør en fare for mennesker på arbeidsplassen.

 

[Les mer i artikkel hos Arbeidstilsynet]

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

oks.com >books
oks.com >booksx;> (18.6 2007)

Legg til kommentar

26. juni, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?