Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mangler kunnskap om arbeidsmiljø
Del artikkelen med venner og kolleger

Det er store kunnskapshull når det gjelder hvordan arbeidsmiljøet påvirker helse og sykefraværet i Norge.
 
Det mener avdelingsdirektør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) Stein Knardal.

I dag kom rapporten ”Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2007”, og den gir en foreløpig status.

-          Men det trengs mer forskning for at vi skal gjøre arbeidsmiljø og arbeidsinnhold mer effektivt med tanke på helse- og sykefraværet, sier Knardal.

Mange skader og flere døde enn antatt
Blant annet viser den nye rapporten at langt flere dør i arbeidslivet enn tidligere antatt. I perioden 2000-2005 har vært en underrapportering av dødsfall i arbeidslivet. Mens de offisielle tallene fra Statistisk sentralbyrå i 2003 var på 38 døde, viser ny statistikk at det døde over 70 personer i norsk arbeidsliv dette året.
Underrapporteringen av dødsfall henger sammen med at mange dødsfall har manglet opplysninger om at det var en arbeidsulykke.
 
Årlig er det om lag 78 000 skadetilfeller i Norge som medfører legebehandling eller sykefravær, viser de nye beregninger fra STAMI. Antallet skadetilfeller har holdt seg nokså stabilt i forhold til antallet sysselsatte de siste 15 årene. Det er mange skadetilfeller som ikke fanges opp og blir registrert hos Arbeidstilsynet.
 
Behov for kunnskap
For første gang er alle innmeldte skader fra de ulike tilsynene samlet og koordinert. Det viser blant annet at antallet dødsulykker i norsk arbeidsliv er høyere enn hva man tidligere har antatt, sier Steinar Aasnæss, avdelingsdirektør i Stami, til Personal og Ledelse.
 
Samordne all informasjon
Hensikten med den nye faktasamlingen er å samle og samordne all tilgjengelig faktainformasjon som berører tilstanden for arbeidsmiljøet i Norge. Dette vil være et nyttig verktøy for blant annet tilsynene, politikere, forskere og andre som er opptatt av tilstanden i arbeidslivet.
En egen STAMI-avdeling, Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø og -helse (NOA), skal arbeide kontinuerlig med å registrere faktainformasjonen, og lage en ny rapport hvert tredje år. Den første ble lagt fram i dag.
 

Legg til kommentar

09. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?