Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Varier arbeidet ved PC
Del artikkelen med venner og kolleger

Flere undersøkelser viser at det er helseskadelig å jobbe ved en datamaskin i lange tidsperioder.  Arbeidsmiljøinstituttet i Danmark har i sin studie forevist at mennesker som arbeider med pc-er opplever de samme muskel- og skjelettplager som arbeidende på fabrikker og i slakterier. 

De tradisjonelle smertene man kjenner er smerter i hånd og håndledd.  I tillegg får mange stive nakker og skuldre, på grunn av lange perioder med feil sittestilling.   I Arbeidsmiljøinstituttet (AMI) sin undersøkelse kom det også fram at kvinner i større grad enn menn fikk slike plager.

Lytt til kroppen
Kroppen sier i fra når du har belastet den feil.  Selv om det er mulig å opprettholde produktiviteten selv når man føler tretthet eller smerte i musklene, er ikke dette sunt.  Et godt råd er da å endre arbeidsstilling, eller ta seg en pause i fra arbeidet.
-           Det er viktig at man lytter til kroppen og de signalene den gir.  Ved å variere arbeidet, bevisstgjøre sittestillingen og unngå lange perioder med statisk og monotont arbeid kan man forebygge mye.  Men, har man først begynt å kjenne smerter eller ubehag må man gjøre noe med det, sier Erik Schrader-Nielsen, daglig leder i Mensendieck Klinikken.

Muskelfibere
Problemene oppstår som en følge av konstant og høy belastning av få muskler og ledd.  Når man jobber ved en datamaskin er det overkroppen som er aktiv, mens resten av kroppen er passiv.   Selv om aktivitetsnivået i musklene som er aktive er lavt, viser undersøkelser at arbeid ved pc medfører en relativ høy lokal belastning i enkelte av musklenes deler.
-           For kroppen blir det feil, når det bare er noen få motoriske enheter som blir brukt.  Noen typer fibere, spesielt en type som kalles askepottfibere, blir jobbende alene og over lang tid uten hjelp fra musklene.  Disse får da ingen mulighet til å hente seg, og blir derfor slitt ut, forklarer Schrader-Nielsen.

Stadige gjentakelser av små bevegelser skaper problemer for hvordan kroppen kan bevege seg.  Skuldrene låses i stor grad, for å enkelt klare å bevege musen eller trykke på tastaturet.  I tillegg låses nakken slik at øynene og hodet alltid er vendt mot skjermen.

-           Data er  egentlig veldig galt for kroppen sin naturlige levemåte.  Gjentatte, monotone bevegelser gjør at kun små deler av kroppen belastes.  Men, disse belastes til gjengjeld svært mye.  I tillegg blir sittestillingen ofte feil og fører til feil belastning av skulderbuen, rygg og bekken.  Mange skyter også fram hode, noe som skaper enda verre arbeidsforhold for kroppen, sier Schrader-Nielsen.

Askepottfibere
Askepottfibere er den populære betegnelsen på de fibrene som ”står opp tidlig, går sent i seng og jobber hele dagen.”  Disse fibrene produserer kraften i musklene selv ved lavt aktivitetsnivå.  Bruker man disse over lang tid og uten pause kan fibrene bli overbelastet og forfalle.

Datamaskinen
Datamaskinen har det siste tiåret gjort sitt inntog i de fleste ledd i arbeidslivet.  Stadig flere har datamaskinen som en viktig del av sitt arbeidsliv, og med dette følger det mange viktige problemstillinger som må løses i nær fremtid.  Konklusjonen til AMI er variasjon.  En arbeidsplass som vil ta vare på de ansatte må sørge for variasjon i arbeidet slik at muskler og skjelett ikke lider sterk og ensformig b


Legg til kommentar

09. desember, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?