Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gravide en god indikator på arbeidsmiljøet
Del artikkelen med venner og kolleger

En av tre kvinner mellom 20-39 år som er syke er det på grunn av graviditet. Ebba Wergeland mener de gravide er en god arbeidsmiljøindikator og gir samtidig personalsjefer en enkel formel for å gjøre dem bedre forberedt på graviditeter.
 
- En arbeidsplass som ikke greier å holde på sine arbeidstakere når de blir gravide, vil også produsere langstidssykmeldte og uføre i større omfang enn andre arbeidsplasser, skriver Ebba Wergeland på stami.no.
 
En god indikator på arbeidsmiljøet
 
Wergeland mener at de gravide er som andre arbeidstakere som opplever en midlertidig nedsatt funksjonsevne. Og håndteringen av gravide vil derfor være et godt bilde av hvordan bedriften håndterer dette generelt.
 
- I de fleste tilfellene handler det om ganske opplagte justeringer: lettelser i fysisk tungt arbeid, fleksible oppmøtetider, lettere adgang til variasjon og pause, kort sagt akkurat de samme behovene som andre har, som har fått midlertidig nedsatt funksjonsevne av andre grunner, påpeker Wergeland.
 
Derfor foreslår Wergeland de gravide som en god indikator på arbeidsmiljøet generelt.
- Jeg har et forslag til standard arbeidsmiljøindikator for alle som liker tall: Tell hvor mange uker gravide arbeidstakere holder ut i jobben før de slutter å synge – eller blir sykemeldt, understreker hun.
 
Ta graviditeten med i beregningene
 
I et arbeidsliv der de aller fleste gravide kvinner er arbeidstakere bør det ikke komme som noen overraskelse for personalsjefen om det også skulle skje på deres arbeidsplass. Wergeland foreslår en enkel formel for hvordan man kan bli bedre forberedt på graviditeter.
 
- Formelen er enkel: Hvis N er antall kvinnelige ansatte mellom 20 og 40 år, vil det til enhver tid gjennomsnittlig være N x 0,07 gravide, med et visst behov for tilrettelegging.
 
- I arbeidet for et inkluderende arbeidsliv bør vi starte med det letteste - å tilrettelegge for de aller friskeste, de gravide, avslutter hun.
 

Legg til kommentar

30. november, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?