Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Varmt på jobben?
Del artikkelen med venner og kolleger

Sommermånedene blir stadig varmere og flere arbeidstakere opplever varmen på arbeidsplassen som vanskelig. Arbeidsmiljøloven inneholder ingen rammer for når det er ulovlig varmt å jobbe, men Arbeidstilsynet anbefaler temperaturer under 22 grader ved lett arbeid.
 
I følge Arbeidstilsynet bør arbeidstemperaturen ligge mellom 19 og 26 grader. Helst bør den være under 22 grader ved fysisk lett arbeid for å unngå ubehag som følge av varmen.
 
Du kan ikke gå hjem
 
Selv om det er ubehagelig å arbeide når det er som varmest, finnes det ingen regler eller  forskrifter som gir deg rett til å gå hjem fra arbeidet. Dersom du ønsker pauser, forskjøvet arbeidstid eller eventuelt å avbryte arbeidet, må dette avtales med arbeidsgiveren.
 
- Lovverket bør endres slik at det kan håndheves. I dag er det ingen slike rammer, og da blir det opp til Arbeidstilsynet å gi pålegg om eventuelle tiltak, sier Lars G. Wessel Johnsen, direktør i Risk & Health Management i Factor, til absentia.no.
 
Riktig temperatur gir gode arbeidstakere
 
En arbeidsgiver bør legge til rette for gode temperaturforhold på arbeidsplassen. Arbeidstilsynet sin oversikt over effekter ved for varm eller for kald arbeidsplass bør gi arbeidsgivere insentiver til å sette i verk tiltak dersom
 
Når det er for varmt:
·          Lufta kjennes tørr og ufrisk
·          Ansatte blir lett trøtte og uopplagte
·          Evnen til å jobbe effektivt og riktig blir nedsatt
 
Når det er for kaldt:
·          Presisjon og tempo blir satt ned
·          Musklene kan bli stive og reumatiske plager blir styrket
·          Enkelte blir mer mottakelige for infeksjoner
 
Noen enkle grep
 
Det er flere enkle grep som kan gjøre arbeidsdagene i sommer enklere. Ved å investere i vifter får du bedre luftsirkulering. Persienner kan dessuten holde solen ute. Det enkleste grepet er imidlertid å drikke nok vann.
 
- Bedriften kan sette i verk tiltak både ekstern og internt, men hovedsaken er at man må planlegge dette ved design eller utbedring av bygg. Da må man ikke bare se på prislappen, men også vurdere klima som en viktig faktor, påpeker Wessel Johnsen.
 
Dersom det er for varmt (eller kaldt) på din arbeidsplass bør du ta dette opp med arbeidsgiveren din, gjerne via verneombud, arbeidsmiljøutvalget eller bedriftshelsetjenesten. Dersom dette heller ikke løser problemet kan du ta kontakt med Arbeidstilsynet som kan gi pålegg om tiltak.
 
top

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?