Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Menn har det best på jobben
Del artikkelen med venner og kolleger

En undersøkelse gjort av NOA viser at menn har det bedre på jobb enn kvinner. Større grad av kontroll er hovedgrunnen til dette.
 
Over halvparten av dagens arbeidstakere kan i stor grad bestemme eget arbeidstempo og bidra til å påvirke beslutninger på jobben i følge en rapport fra NOA (Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse). Men dette gjelder i større grad for menn enn for kvinner.
 
- Menn blir gjerne ledere, får større handlingsrom og kan lettere påvirke beslutninger, også i en rekke kvinneyrker. Nesten halvparten av alle menn sier de er i en ledende stilling, mens dette kun gjelder for en fjerdedel av kvinner, sier Steinar Aasnæss, avdelingsdirektør i NOA.
 
Mindre frihet i kvinneyrkene
 
Karen Modesta Olsen er forsker ved Norges Handelshøyskole og har kartlagt hvordan menn og kvinner jobber. Mens menn har mer fleksitid og oftere hjemmekontor er kvinnene oftere bundet til skiftarbeid eller strengere regulert arbeidstid.
 
- Kvinneyrkene har en tendens til å ha mindre frihet. Arbeidstakerne i disse yrkene jobber sjeldnere i team og prosjekter, jobbene er ofte lavere i hierarkiet i organisasjonen, og arbeidet er styrt av fastlagte rutiner, sier Modesta Olsen til Dagbladet.no
 
Hun får støtte fra sosiologiprofessor Anne-Lise Ellingsæther ved Universitetet i Oslo som påpeker at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet fører til store forskjeller i menn og kvinner arbeidsdag.
 
- Dette handler i stor grad om hva slags jobber kvinner og menn velger. I Norge har vi et veldig kjønnsdelt arbeidsmarked. Kvinner ender gjerne opp i serviceyrker med mye kontakt med brukere og pasienter, og har mindre individualiserte arbeidsoppgaver. Jobber du på et sykehus, kan du ikke møte opp en time etter vakta begynner, men jobber til helt fastlagte tider, sier Ellingsæther.
 

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?