Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Derfor har kvinner mer vondt
Del artikkelen med venner og kolleger

Kvinner har nær dobbelt så høyt fravær sammenlignet med menn. Nå viser en svensk undersøkelse at kvinner har større risiko for å bli belastningsskadet på jobben på grunn av ensidige arbeidsoppgaver.
 
Den svenske undersøkelsen fant at kvinner dobbelt så ofte lider av en belastningsskade sammenlignet med menn. Ifølge Catarina Nordander, spesialist vid Yrkes- og miljømedisinske klinikken i Lund, kan ikke dette bare forklares med forskjellen i fysikk.
 
- Förr skyllde man kanske på att kvinnor inte är så starka och därför fick de ensidiga arbetsuppgifter. Men i takt med att arbetet blivit allt mer maskinellt är det knappast ett hållbart argument längre, sier Catarina Nordander.
 
Monotont arbeid
 
Ensformig arbeid og lite innflytelse på arbeidsoppgavene øker risikoen for belastningsskader. Og, mens halvparten av kvinnene oppgir at de har ensformig arbeid og en av fem beskriver det som monotont, er tallene for menn betydelig lavere.
 
- Ofta ligger både dåligt inflytande över arbetet och ensidiga arbetsuppgifter bakom belastningsskador. Enbart låg kontroll räcker inte för belastningsskador men ökar risken, sier Catarina Nordander.
 
Et annet problem er at mye av arbeidsredskapene er tilpasset menn. Blant annet viser undersøkelser at tastaturet er for bredt for kvinnelige skuldermål. Arbetslivsinstitutet konkluderer i en annen rapport at kvinner får vibrasjonsskader ettersom redskap og verktøy utvikles for menn med store håndgrep.
- Men man är ganska medveten om det problemet. Det är alltid lättare att skaffa nya verktyg än att förändra organisationen, sier Catarina Nordander.
Høyere fravær
 
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at kvinner har nær dobbelt så høyt fravær sammenlignet med menn. Mens sykefraværet for menn var 5,9 prosent, var det for kvinner 9,3 prosent i 1. kvartal 2008.
 

Legg til kommentar

25. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?