Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


80 prosent har deltidsarbeid i privat sektor
Del artikkelen med venner og kolleger

Hele fire av fem jobber deltid i privat sektor og det er sjelden å få heltidsarbeid i kvinnedominerte kjedebutikker.

 

Handel og Kontor har gjort undersøkelser som viser at kun 20 prosent av de ansatte ved de større kvinnedominerte kjedebutikkene i landet får tilbudt heltidsjobb.

 

- Deltidsproblemet er større i deler av privat sektor enn i det offentlige, konkluderer nestleder Peggy Hessen Følsvik i Handel og Kontor overfor Dagbladet.no.

 

Eksempler på kvinnedominerte arbeidsplasser hvor en av fem jobber heltid, er Kapp Ahl, Hennes og Mauritz, IDA og Meny Ultra. Dette er kjedene Handel og Kontor har undersøkt, i tillegg til Trondos (Coop i Trondheim-området).

 

- Det store omfanget av deltidsarbeid er en av de viktigste utfordringene for å oppnå likelønn, sier Følsvik til Klassekampen.

 

Mannsdominerte butikker

 

I mannsdominerte kjedebutikker, i varehandler med elektriske varer, maling og byggevarer, jobber to av tre mer enn 30 timers uke. Dette er steder Handel og Kontor mener er typiske arbeidsplasser for menn.

 

Likelønn

 

Hessen Følsvik talte under Kvinner på tvers-konferansen i Oslo søndag 21.september.

Under konferansen debattertes også likelønn. Handel og Kontor er det største av LO-forbundene som støtter Likestillingskommisjonens forslag om en egen lønnspott     på tre milliarder kroner for å heve lønningene i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.

 

- Jeg er glad for at Roar Flåthen på vårt landsmøte nylig sa at LO «ikke vil si nei til ei eneste krone» som kan bidra til likelønn, sier Peggy Hessen Følsvik til Klassekampen.no.

 

Tar trolig 15 år

 

Gerd Kristiansen sitter i LO-sekretariatet for Fagforbundet og mener at et ikke-eksisterende standpunkt til problemet rundt heltid og deltid er Likelønnskommisjonens største svakhet. Hun etterlyser også større trykk i arbeidet for å få likestilt skift- og turnusarbeid, og kaller dette en kasteball i arbeidslivet.

 

- En pott på tre milliarder høres mye ut, men det er under to prosent av lønnsmassen for de yrkesgruppene en likelønnspott er beregnet på. Det vil med slike midler ta 15 år å jevne ut de kjønnsbaserte lønnsforskjellene i offentlig sektor, og jeg tør ikke tenke på hvor lang tid det vil ta i privat sektor, sier Kristiansen.

 

[Les mer i artikkel hos Dagbladet.no]

[Les mer i artikkel hos Klassekampen.no]

oks.co

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?