Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsledigheten øker trolig
Del artikkelen med venner og kolleger

SSB spår at arbeidsledigheten kan komme til å øke med 50 %. Men arbeidsgivere i Rogaland tror ikke på masseoppsigelser.

 

Prognoser Statistisk Sentralbyrå (SSB) idag har lagt fram kan arbeidsledigheten komme til å øke med 50 %. Den kan komme til å sprette opp fra 2007’s 2,5 % til 3,8 % i 2010.

 

SSB skriver selv at det er den internasjonale finanskrisen som er synderen.

 

- Den internasjonale finanskrisen vil gi klart svakere vekstimpulser fra utlandet enn tidligere antatt, og sammen med dagens høye pengemarkedsrenter vil det bidra til svak BNP-vekst i 2009. Arbeidsledigheten vil derfor øke framover, skriver SSB i en pressemelding.

 

Statsministeren ser ringvirkningene

 

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte også til VG Nett søndag at vi må regne med større arbeidsledighet i Norge på grunn av de massive ringvirkningene den økonomiske krisen i det internasjonale finansmarkedet vil gi.

 

Forsker hos SSB, Torbjørn Eika, sier de 50 prosentene utgjør store tall i virkeligheten, og svarene fra en stigende ledighet fra 2,5 til 3,8 % kommer til syne.

 

- Det vil si fra 60.000 arbeidsledige til rundt 100.000 ledige om vel et år, sier Eika til VG Nett.

 

Sist gang det var så mange ledige, var i 2005, ved forrige konjunkturnedgang.

 

- Det har skjedd så mye den siste tiden, den siste måneden og det skjer veldig mye hver dag. Det er nok mer grunn til å være engstelig nå, sier Eika til VG Nett.

 

SSB tror finansuroen vil gi svakere BNP-vekst og en mer markert konjunkturnedgang, også her i hjemlandet. Veksten for 2009 anslås til 1,4 % og enda litt lavere for 2010. Det blir tre år med konjunkturnedgang, men «relativt beskjeden lavkonjunktur», som det kalles.

 

Rogalands-bedrifter rolige

 

En del Rogalands-bedrifter ser dog ut til å ta det hele med ro. Hele 600 arbeidsgivere i fylket mener finansproblemene ikke vil føre til masseoppsigelser. Ordretilgangen skal fortsatt være høy, og det største problemet disse bedriftene har, er knapphet på arbeidsplasser.

 

NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, er fornøyd.

 

– Vi kaller dette en temperaturmåling for å få et bilde av hvilke oppfatninger bedriftene i Rogaland sitter med i lys av hva vi opplever på finansmarkedet i inn- og utland, sier NAV-direktør i Rogaland Truls Nordahl på NAVs hjemmesider.

 

Septembers arbeidsmarkedstalle NAV Rogaland har, viser stabile ledighetstall i tillegg til en økning i andelen utlyste stillinger (sett i forhold til samme måned året før).

 

Tror også på flere ansatte

 

Rogalands-bedriftene tror også at det kan bli flere ansatte. Innen et halvt år mener cirka 30 % av bedriftene at sysselsettingen vil øke.

 

[Les mer i artikkel hos VG.no]

(13.10 2008)


Legg til kommentar

19. mai, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?