Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


HK ønsker regionale verneombud
Del artikkelen med venner og kolleger

Så mange som to av ti verneombud har brukt retten sin til å stanse arbeidsplasser. Nå vil HK ha regionale ombud i varehandelen.

 

Norge er det eneste landet i verden hvor verneombudene bruker sin rett til å stanse farlige arbeidsplasser i å drive arbeid.

 

En rapport fra SINTEF (Stiftelsen for industriell og teknisk forskning) viser i følge FriFagbevegelse.no at to av ti verneombud tar i bruk retten de har til å stenge.

 

Rapporten Arbeidstilsynet har laget, trekker konklusjoner motsatt vei. Men ut fra SINTEFs ord, er det like mange ombud som har vurdert å stenge. I disse tilfellene har arbeidsgiver gjort endringer for å møte ombudets ønsker. Så man kan si at fire av ti har forandret eller stengt arbeidsplasser.

 

84 % ga løsninger

 

Ulla Forseth er forsker ved SINTEF og sa under Arbeidsmiljøkongressen i Bergen i år at i så mye som 84 % av tilfellene, fant man en varig løsning. Ofte blir stansingen av arbeidet håndtert mellom arbeidsgiver og verneombud, også uten at Arbeidstilsynet trekkes inn.

 

- Selv om stans av arbeidet kan medføre kortsiktige økonomiske tap for bedriften, ville høyst sannsynlig de økonomiske tapene vært langt større dersom en ulykke på arbeidsplassen hadde inntruffet, påpekte Ulla Forseth i følge FriFagbevegelse.no.

 

Regionale verneombud

 

Samtidig krever Handel og Kontor nå at det innføres regionale verneombud i varehandelen. Dette kommer som et resultat av at bransjen har det forbundet kaller elendige sykefraværsrutiner. Disse må rettes opp.

 

- Innenfor varehandelen er det mange bedrifter med relativt få ansatte som faller utenom arbeidsmiljølovens krav om verneombud. En ordning med regionale verneombud vil kunne omfatte også disse bedriftene. På denne måten vil både det generelle HMS-arbeidet og IA-avtalens mål kunne bli bedre ivaretatt, skriver forbundet i en pressemelding.

 

[Les mer om verneombud på farlige arbeidsplasser i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

[Les mer om regionale verneombud i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online book (20.10 2008)

Legg til kommentar

09. desember, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?