Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidsledigheten stiger kraftig
Del artikkelen med venner og kolleger

Ledigheten i landet stiger voldsomt, og bygg og anlegg ligger faretruende an. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen er opptatt av å dempe effekten av finanskrisen.

Økonomiproblemene har nå satt i sving arbeidsmarkedet og økonomien i Norge. NAVs nyeste statistikk viser at arbeidsledigheten har steget med 1 800 personer fra september til oktober.
 
- Tallene bekrefter et kraftig omslag i arbeidsmarkedet. Økningen i registrerte arbeidsledige har tiltatt de siste månedene, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til e24.no.
 
- Finanskrise og nedgangskonjunktur kommer i økt grad til uttrykk i norsk økonomi, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding om de økte ledighetstallene for oktober fra Arbeids- og velferds­direktoratet.
 
Tor Saglie, arbeids- og velferdsdirektør, sier til nettsiden at det er første gang siden juli 2004 at arbeidsledigheten er på et høyere nivå enn den var det ett år tidligere. Det er nå 1,7 % ledighet.
 
Bygg og anlegg får slite
 
Det siste året har sett 1200 flere bli ledige innen bygg- og anlegg, noe som utgjør 44 %. Blant personer i denne sektoren er det nå registrert en arbeidsledighet på 2,1 %. Ledigheten stiger i alle næringsgrenene i privat sektor.
 
- Jeg ser at øken ikke uventet har kommet i byggesektoren, sier ministeren.
 
Store fall i ledige stillinger
 
Samtidig er det færre ledige stillinger på markedet. NAV har registrert antall ledige stillinger, og det har falt med 28 %. Innen Bygg og anlegg er fallet på hele 49 %.
 
Tallet på utførte arbeidsuker av 37,5 timer har også sunket med 21 000 fra mai til august, justert for sesongvariasjoner, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB).
 
- Som arbeidsminister er jeg svært opptatt av å dempe effektene på det norske arbeidsmarkedet. Regjeringen har lagt fram et statsbudsjett for 2009 der det skal brukes mer penger over offentlige budsjett, og blant annet rettet mot den økte aktiviteten i bygg- og anleggssektøren, sier Dag Terje Andersen.
 
- Norges Banks reduksjon av styringsrenten vil og virke positivt inn. Regjeringen følger utviklingen framover nøye og vilta nye grep om utviklingen krever det, fortsetter Andersen.
 
Det er ikke bare i Norge arbeidsledigheten stiger. I USA gikk den opp fra 5,5 til 6,1 % fra mai til august. I EU15-landene samlet var det en mindre økning i den samme perioden. Eksempelvis hadde Frankrike en økning, mens den sank i Tyskland.
 
Blant de skandinaviske landene gikk ledigheten opp i Sverige, mens det var nedgang i Danmark.
 
 
Les mer om arbeidsledigheten i disse tilleggslenkene
 
f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online bookx;>online bookx;>online

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?