Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kraftig økning i arbeidsledigheten
Del artikkelen med venner og kolleger

I slutten av mars ble det registrert 70 700 arbeidsledige hos NAV. Stoltenberg frykter langvarig, høy arbeidsledighet. 

70 700 arbeidsledige tilsvarer en arbeidsledighetsprosent på 2,8%. Det er økning fra februars 2,7 %.
 
- Den sterke auken i arbeidsløysa held fram i mars. Det er særleg blant unge menn og personar med bakgrunn frå bygg og anlegg og industri at arbeidsløysa aukar kraftig, seier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
 
Regner man inn arbeidsledige som går på tiltak inn i samme gruppe, er totalsummen 81 144 ledige, noe som er en sterk økning fra 75 956 ledige i februar. Det er NAVs tall over antall registrerte ledige som sier dette.
 
Summen økte altså med nærmere 5 200 personer fra februar til mars, noe som også for makroøkonomene er noe mer enn hva som var forventet.
 
- Det viser at svekkelsen på arbeidsmarkedet tiltar, sier makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til E24.
 
Ikke uventet økning ifølge AID
 
- Det er bekymringsfullt at arbeidsledigheten øker, men dessverre ikke uventet. Økningen i mars var høy, men noe mindre enn hva vi opplevde i januar og februar, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en kommentar i en pressemelding.
 
- Også i Norge merker vi effektene av den internasjonale finanskrisen tydelig. Men økningen i arbeidsledigheten er mindre her enn i de fleste andre land og norske styresmakter gjør veldig mye for å motvirke effektene av finanskrisen. De nye tallene stadfester at det var viktig å sette inn kraftige tiltak for å øke aktiviteten, for eksempel i bygg- og anleggsbransjen, fortsetter statsråd Andersen.
 
Fordobling i to bransjer
 
Størst økning kom det i yrkene som går under betegnelsen bygg- og anlegg, samt i industrien. For bygg- og anlegg var det en økning i antallet ledige på hele 171 %. Også for den andre gruppen har det vært en fordobling siden mars i fjor. Nesten en av tre arbeidsleidige nå har sine røtter fra en av disse bransjene.
 
Bygg- og anlegg har nå en arbeidsledighet på 6,2 %, industrien på 4,7 %.
 
Sett i sammenlikning med mars i fjor, er det i Oppland (109 %) og i Vestfold (93 %) ledigheten har økt mest. Fortsatt er arbeidsleidgheten høyest i Finnmark med 4 %, med Nord-Trøndelag rett bak på 3,5 %. Rogaland og Akershus var fylken med lavest arbeidsledighet. Her utgjorde ledigheten henholdsvis 1,9 og 2,1 %.
 
Stoltenberg frykter mangeårig høy ledighet
 
Arbeidsledigheten kan komme til å bite seg fast på et høyt nivå.
 
- Det er det jeg er mest urolig for nå, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til FriFagbevegelse.no.
 
- Mens den økonomiske utviklingen kanskje snur etter bare ett eller to år, kan det ta fem-seks år før ledigheten snur, ifølge analyser av tidligere økonomiske kriser, sier statsministeren.
 
f=http:/

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?