Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Presisering om Uførepensjonsutvalget
Del artikkelen med venner og kolleger

Leder i FFO Jarl Ovesen er bekymret over forslaget i Uførepensjonsutvalget om å redusere biinntekten for en uførepensjonist kraftig. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen forsikrer imidlertid at regjeringen vil legge til rette for kombinasjon av arbeid og pensjon.
 
I Norge er 340 000 personer på uføreytelser og Norge ligger dermed på topp i OECD-sammenheng. Bondevik II regjeringen satte i 2005 ned et Uførepensjonsutvalg ledet av Oluf Arntsen. I 2007 la de frem sin utredning, med bl.a. forslag om å redusere inntekten en uførepensjonist kan tjene ved siden av sin pensjon fra 72 000 til 15 000.
 
- FFO frykter at pensjonistene vil miste helt kontakten med arbeidslivet, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) Jarl Ovesen i en kommentar.
 
Bekymringstelefoner til Arbeidslivstelefonen
 
Arbeidslivstelefonen kunne i går melde om mange som hadde tatt kontakt med dem i frykt for at muligheten til å holde kontakt med arbeidslivet ville forsvinne for en uførepensjonist. Hvis man allerede ved 15 000 kroner vil få avkortning i uførepensjonen vil det for mange være urimelig å prøve seg i arbeidslivet.
 
- Det er svært mange som mye heller ville være i stand til å jobbe, enn å være avhengig av uførepensjon. Mange mennesker som sliter psykisk, er skjøvet ut i uførhet uten at noen har forsøkt å behandle dem. Det er en dårlig fundert myte, at folk som er blitt uføre på grunn av psykiske lidelser, egentlig er slappfisker og unnasluntrere, sire Jan Bjurgren i Arbeidslivstelefonen.
 
Ønsker en trygg uførepensjon
 
–Regjeringen er opptatt av å legge til rette for at personer som mottar uføreytelser og som kan jobbe noe får muligheten til det, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
 
Han understreker at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til Uførepensjonsutvalgets forslag. For regjeringen er det imidlertid viktig at de som er uførepensjonister i dag men som har mulighet til å arbeide skal få muligheten til å kombinere arbeid og uføreytelser.
 
Regjeringen har også utvidet den såkalte ”frysordningen” fra tre til 10 år. Frysordningen betyr at uførepensjonister som går ut i jobb, kan få tilbake samme uføregrad, selv om de likevel ikke klarer å stå i arbeid. De slipper altså den tunge runden med å få uføregraden vurdert en gang til. Den nye angrefristen på hele 10 år bør kunne gi mange uførepensjonister trygghet til å prøve seg i arbeidslivet - eller i inntektsgivende verv.
 
–Regjeringen jobber nå med oppfølgingen av Uførepensjonsutvalget hvor vi ser på avkorting av inntekt mot uføreytelser i en helhet. Vi er opptatt av å gi gode muligheter for uføre til å delta i arbeid og i større grad bli inkludert i samfunnet. Vi vil komme tilbake til regjeringens forslag om ny uførepensjonsordning i løpet av 2010, sier statsråden.
 

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?