Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


- Arbeidsmiljøloven er fleksibel
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener arbeidsmiljøloven inneholder den fleksibilitet som er nødvendig for arbeidsgivere under en sykdomsbølge. I sitt svar til arbeidsgiverne lover han samtidig at regjeringen følger utviklingen.

Arbeidsgiverforeningene NHO, Spekter, KS og HSH ba i forrige uke regjeringen om å legge til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv gjennom endringer i arbeidsmiljøloven. Les mer her.

– Arbeidsmiljøloven inneholder stor grad av mulighet for fleksibilitet for å kunne håndtere ekstraordinære situasjoner. Den kan også benyttes i situasjoner med stort sykefravær, for eksempel ved en pandemi. Men vi holder løpende kontakt med partene for å følge situasjonen i arbeidsmarkedet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Mange mulige tiltak 

I sitt svar til arbeidsgiverforeningene gir Andersen flere eksempler på hvordan arbeidsgivere kan håndtere ekstraordinære situasjoner.

- Man kan arbeide overtid eller ekstravakter, og partene kan avtale unntak fra arbeidsmiljøloven, både lokalt og sentralt, på en rekke områder. Det vil vanligvis være partene selv i den enkelte virksomhet som er best skikket til å gjøre det som er nødvendig for å avhjelpe de problemer som kan oppstå. Dessuten har de sentrale parter anledning til å avtale omfattende unntak fra bestemmelsene i arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel, sier Dag Terje Andersen.

Arbeidsgiverforeningene understreket imidlertid i sitt brev at dagens mulighet for avtaler om unntak er for tidkrevende og at det for mange bedrifter ikke vil gi noen rask løsning.

Følger utviklingen

Helse- og omsorgsdepartementet har ansvar for beredskap, planer og koordinering knyttet til svineinfluensa. Som en del av beredskap inngår også nødvendige tiltak for å sikre arbeidskraft.

–I den sammenheng vil jeg vise til at enkelte arbeidstakerorganisasjoner i media allerede har signalisert at de er rede til å ta sin del av ansvaret i en prekær situasjon. Dette er positivt og jeg vil oppfordre partene til å utvise fleksibilitet hvis det skulle oppstå ekstraordinære situasjoner, sier statsråden. 

–Som nevnt følger regjeringen utviklingen av influensaen nøye og planlegger også for en situasjon med svært høyt sykefravær, som partene også er opptatt av. I den grad det skulle være behøv for løsninger som ikke lar seg finne innenfor dagens fleksible regelverk, imøteser jeg gjerne konkrete innspill fra arbeidslivets parter i fellesskap. Jeg vil ha løpende kontakt med partene, slik at vi raskt kan drøfte løsninger på problemer som måtte oppstå, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

[Les pressemelding fra AID]
[Les artikkel om arbeidsgiverforeningenes brev til regjeringen]


Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?