Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kvinnene er heltidstaperne
Del artikkelen med venner og kolleger

I varehandelen er hele åtte av ti kvinner deltidsansatt, mens mennene fråtser i heltidsstillinger. 

Åtte av ti menn i varehandelen har nemlig heltidsstilling, viser en undersøkelse Handel og Kontor har foretatt. HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik syns det er skremmende.
 
- Det er skremmende å se hvor mange som jobber deltid, og ikke minst hvor mange som jobber ufrivillig deltid, sier Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.no.
 
De ferske tallene undersøkelsen frembringer, viser at enkelte store kjeder innenfor detaljhandelen kun har to av ti ved fast ansettelse. Resten går under kategoriene deltidsansatt, midlertidig ansatt, eller ansatt i vikariater og som ekstrahjelp.
 
Resultatene fra undersøkelsen bekrefter at ufrivillig deltid er et «kvinneproblem». I mannsdominerte bedrifter er deltid et ikke-problem. I disse bedriftene har de fleste heltidsstilling dersom de ønsker det, slår HK-undersøkelsen fast. Men tallene taler sin tydelige stemme: Åtte av ti menn jobber heltid, mens hele åtte av ti kvinner kun har deltid. Og halvparten av disse sier de jobber ufrivillig deltid.
 
Sjokkerende, sier LO
 
LO syns heller ikke noe om dette. LO-nestlederen følger HK-nestlederens uttalelser.
 
- Tallene er sjokkerende. LO skal trykke på for å lovfeste retten til heltid. Politikerne bør glemme alle detaljene rundt lovfestet rett til heltid. Innfør loven, så lover jeg som nestleder i LO at vi skal rydde opp og bli enige om detaljene på hver enkelt arbeidsplass, sier Gerd Kristiansen til FriFagbevegelse.no.
 
Undersøkelsen sammenligner også forskjellige bransjer. Ni av ti kvinner i dagligvarehandelen jobber deltid, halvparten ufrivillig. I byggvarebransjen jobber så godt som alle de spurte mennene heltid.
 
Mot lovfesting av heltid
 
Thomas Angel i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) mener en lovfesting ikke er lurt.
 
- Deltid er en hensiktsmessig fleksibilitet for bedriftene som sikrer overlevelsesevnen. Og det sikrer arbeidsplasser for folk, sier han til nettsiden.
 

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?