Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tror 120 000 kan bli arbeidsledige
Del artikkelen med venner og kolleger

Fortsatt tror en av fem bedrifter at de vil få oppsigelser og permitteringer i høst, og NHO melder at arbeidsledighetskrisen nok ikke er over. 

- Arbeidsledigheten vil øke mer moderat enn vi anslo i mai, ettersom sysselsettingen øker sterkt i offentlig forvaltning, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig på organisasjonens nettsider.

Hele 20 % av NHOs bedriftspanel svarer at de har planer om å gjennomføre oppsigelser og permitteringer de kommende tre månedene. Dette kommer fram i NHOs tredje kvartalsrapport for året.

- Slik vi nå anslår utviklingen i 2010, er det en fare for at arbeidsledigheten vil fortsette å øke neste år. Den kan bli mellom tjue og tretti tusen høyere enn de nitti tusen vi i dag kan registrere, fortsetter Steig.
 
48 000 flere enn året før
 
Dagens situasjon viser at 90 500 personer er arbeidsledige eller på arbeidsmarkedstiltak. I forhold til august i fjor, er det en økning på hele 48 000 personer. Det viser seg at økt sysselsetting i offentlig sektor motvirker fallet i privat sektor.
 
Og: ledigheten er høyere og øker mer i privat enn i offentlig sektor.
 
Negativ industri
 
Det er i industrivirksomhetene det er mest negativitet, en av tre varsler at det vil bli permitteringer. En av fire forteller om oppsigelsesplaner.
 
- Industribedriftene er langt mer negative enn alle bedrifter som er spurt. Det er i den delen av økonomien det går trått og heller ikke neste år er det noen grad av optimisme å spore, sier sjefsøkonom Tor Steig til FriFagbevegelse.no.
 
Samtidig er NHO også bekymret for bedriftenes dårlige tilgang på både penger og kreditt. Tall fra bedriftspanelet viser at norsk næringsliv fortsatt sliter med å få kreditt til normale drifts- og investeringsformål.
 
- Og vi er redd for at problemene ikke er over, og at det kan bli verre, sier seniorøkonom Dag Aarnes i NHO.
 
Blandt konsekvensene som allerede er tydelige, forteller NHO at bedrifter revurderer og utsetter langsiktige investeringsprosjekter. Dette gjelder både store og små bedrifter.
 
Mer enn halvparten av industribedriftene sier at utviklingen i finansmarkedet de siste månedene har bidratt til at bedriftene har revurdert sine investeringsprosjekter. Over to av fem bedrifter landet over sier at de har revurdert prosjektene de har gått inn i.
 

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?