Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


1000 lovbrudd i sommer
Del artikkelen med venner og kolleger

LOs sommerpatrulje oppdaget mer enn 1000 lovbrudd og gjorde 450 anmeldinger i løpet av sommeren. I tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven fant man brudd på likestillings- og ferieloven, samt eksempler på sosial dumping og svart arbeid.
 
Av de 5585 virksomhetene som ble besøkt ble det avdekket 1015 lovbrudd. Flest lovbrudd var relatert til arbeidsmiljøloven (964), mens det ble avdekket 2 brudd på likestillingsloven og 13 på ferieloven. I 31 tilfeller fant man svart arbeid, mens det i 5 tilfeller ble avdekket sosial dumping.
 
Bedre enn i fjor
 
Med 5585 besøkte virksomheter utgjør 1015 oppdagede lovbrudd 17-18 prosent. Dette er en nedgang fra i fjor. Årsakene til nedgangen er flere. For eksempel har det vist seg å være færre unge i sommerjobb i år. Antall henvendelser til informasjonstjenesten og rapportene fra fylkene underbygger dette gjennom at det har vært vanskeligere å finne virksomheter med ungdom i sommerjobb. Finanskrisen ser derimot ut til og ikke ha noe utslag som skulle tilsi et høyere antall lovbrudd.
 
Sommerpatruljen samarbeider med flere offentlige myndigheter. Blant de 450 som ble anmeldt ble 390 anmeldt til arbeidstilsynet, 31 til skatteetaten og 24 til datatilsynet. Tilbakemeldingene fra fylkene er at samarbeidet er viktig, både i forkant og i etterkant av patruljen med tanke på skolering av patruljedeltagere og i det lokale oppfølgingsarbeidet.
 
Flest jenter ringer
 
Sommerpatruljens informasjonstjeneste mottok i perioden 08. juni – 14. august 2009 over 800 henvendelser, noe som er en vesentlig reduksjon fra 2008. Ca 56 prosent av de som henvender seg er kvinner. Aldersmessig befinner de som tar kontakt seg mellom 13 og 22 år, med hovedtyngden på rundt 17 år (22 prosent).
 
De vanligste problemstillingene og spørsmålene som behandles av sommerpatruljen og informasjonstjenesten omhandler arbeidskontrakt, lønn/minstelønn/tariff, diverse tillegg, overtidsbetaling, manglende lønnsutbetaling, lønnsslipp, frikort, feriepenger, sykepenger, alternativ betaling, tilkallingsvakter, opplæring og sosial dumping. Henvendelsene til informasjonstjenesten omfattet flere forbundsområder. Bransjene som utpekte seg mest var handel og restaurant.
 

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?