Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tillitsprosjektet
Del artikkelen med venner og kolleger

I Mandal kommune har egenmelding vært likestilt med legemelding siden 2008 for alle ansatte. Hensikten har vært å skape mer nærvær og mindre fravær og så langt har prosjektet vært en suksess.
 
I 2007 startet Tillitsprosjektet med innføring av 365 dagers egenmelding der legemelding og egenmelding er likestilt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet ga tillatelse til dette fra juli 2007, og fra mai 2008 har ordningen inkludert alle de ansatte i Mandal kommune.
 
Tidligere tilbake på jobb
 
Mens sykefraværet i norske kommuner i gjennomsnitt ligger på 9,6 prosent er Mandal kommune en relativt frisk kommune der fraværet i 3. kvartal 2008 var på 6,6 prosent. Selv om dette er en reduksjon fra 7,3 prosent fra 2007 er ikke målet om et fravær på under 6 prosent nådd.
 
Erfaringene så langt viser at de ansatte kommer raskere tilbake i jobb etter en fraværsperiode.
- Vi har gått fra datostyrt til behovsstyrt fravær. Før ble alle friskmeldt på en mandag, på tirsdag etter påske eller første dag i måneden. Nå kommer folk tilbake på jobb når de er friske, sier Siren Vetnes Johannessen som er prosjektleder for Tillitsprosjektet.
 
Skape tillit og dialog
 
Prosjektet gjennomføres ved at lederen følger opp de ansatte som er syke og ved hjelp av et dataverktøy blir dette fulgt opp systematisk. Legene er godt informert om ordningen og legen skal benyttes som vanlig i helsespørsmål. Allikevel viser det seg at 77 prosent av sykemeldingene er egenmeldte.
 
Ved å gi arbeidstakerne tillit angående fravær betyr det også at de ansatte må ta ansvar. Vetnes Johannessen påpeker at det kan være enklere å bli hjemme fra jobb dersom legen har sykemeldt deg for en periode, enn dersom det er din egen avgjørelse.
 

Legg til kommentar

28. mai, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?