Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stoltenberg snur i sykelønnsdebatten
Del artikkelen med venner og kolleger

I høst lanserte statsminister Jens Stoltenberg svenske tiltak som mulige løsninger i den norske sykelønnsmodellen. Etter råd fra Mona Sahlin i de svenske sosialdemokratene ønsker han nå å beholde individuell bedømming ved sykemelding.

Mona Sahlin er partileder for de svenske Sosialdemokratene og går til valg for å endre den svenske sykelønnsmodellen, som hun mener legger for mye ansvar på den enkelte arbeidstaker. Hun ønsker nå å fjerne både ordningen med kutt i sykelønnen etter et visst antall dager og standardiserte sykemeldinger.

Individuell bedømming

Sahlin sine erfaringer veier tungt hos statsminister Jens Stoltenberg. Etter samtaler med den svenske partilederen konkluderer Stoltenberg med at han ønsker å beholde dagens ordning i Norge.

– Vi vil ikke kopiere den svenske modellen. I Norge skal det være full lønn under sykdom. Det er det ikke i Sverige. Vi vil heller ikke kopiere ordningen med sykmelding, der man ikke tar hensyn til at det er forskjell på mennesker og at sykdom rammer mennesker ulikt, sier Stoltenberg til TV 2.

For Sahlin virker den svenske løsningen med standardiserte sykemeldinger helt vannvittig:

- Det er «vanvittig». Disse sykdommene rammer oss som individer veldig ulikt. Er det unge, gamle, menn eller kvinner? Hvilken type arbeid har vi? Det finnes dem som er svært alvorlig syke, med kreft, men som kan fortsette i arbeidet sitt. Andre, med svært hardt fysisk krevende arbeid, kan ikke arbeide. Man standardiserer, i stedet for faktisk å forsøke å hjelpe hver og en som er for syk til å komme tilbake, men også med å kunne stille krav, sier Sahlin i et intervju med NRK.

[Les intervju hos NRK]
[Les intervju hos TV2]


Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?