Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Askefaste arbeidstakeres rettigheter
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstakere som blir forhindret å komme tilbake i arbeid grunnet uforutsette hendelser som vulkanutbruddet på Island, er allikevel ansvarlige for sitt fravær. Selv om arbeidsgiver ikke er pliktig til å betale lønn, anbefaler NHO dialog ved askefravær.

- Juridisk er det klart at arbeidstaker bærer risikoen for å komme seg tilbake på jobb etter endt ferie, sier NHO-advokat Nina Melsom.

Hun råder arbeidstaker og arbeidsgiver til å vise fleksibilitet for å finne frem til løsninger som fungerer for begge parter.

- Det er viktig at arbeidstager har god dialog med arbeidsgiver. Begge parter må ha forståelse for at det er en vanskelig situasjon, sier Melsom.

Gyldig fravær

I en pressemelding forklarer Arbeidsdepartementet arbeidstakeres rettigheter ved askefravær. Selv om fraværet ikke er ugyldig og dermed ikke kan være grunnlag for oppsigelse, understreker departementet at arbeidstaker skal varsle om fraværet og holde arbeidsgiver underrettet om situasjonen.

Dette bekrefter også NHO-advokaten.
- Fraværet må anses å være legitim fraværsgrunn. Det betyr at arbeidstakeren ikke kan sies opp. Noe annet er at arbeidstakeren må forventes å utvise betydelig egenaktivitet for å komme hjem så raskt som mulig. Mitt råd er å holde tett kontakt med nærmeste leder, sier Melsom.

Kan avtales som ferie

Arbeidsdepartementet foreslår å bruke ekstra feriedager i perioden med uforberedt fravær. Dette så lenge man forholder seg til ferielovens regler om feriefastsetting og endring av ferie. Arbeidsgiver vil ikke ensidig kunne pålegge de ansatte å bruke feriedager i denne situasjonen. Det er imidlertid ikke noe i veien for at partene kan bli enige om at fraværet skal regnes som feriedager. Arbeidstaker vil i så fall i utgangspunktet ikke bli trukket i lønn. 

[Les pressemelding fra AD]
[Les pressemelding fra NHO


Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?