Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Krise i verdens arbeidsmarkeder
Del artikkelen med venner og kolleger

Finanskrisen er blitt en arbeidsmarkedskrise i mange land, og spesielt er det de unge som blir hardt rammet av dårligere tider. I Norge er hver tredje arbeidsledig under 30 år, mens det i andre land er enda større forskjeller.

Krisen dannet bakgrunnen for konferansen som ble arrangert i Oslo av Det internasjonale valutafondet (IMF) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

- Finanskrisen har skapt en global arbeidsmarkedskrise, særlig blant unge mennesker. Vi må samarbeide om å føre en aktiv politikk som bekjemper permanent arbeidsledighet og vi må lære av hverandre, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Globalt samarbeid

Det er første gang Det internasjonale valutafondet (IMF) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) arrangerer en konferanse sammen, og konferansen samler politikere, ledere fra arbeidslivets parter og eksperter fra hele verden til Oslo.

- Gjennom denne konferansen gir ILO og IMF verden et viktig signal om hvilken type samarbeid som er nødvendig for sikre ny vekst i verdensøkonomien og skape nye arbeidsplasser, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Siden 2007 er  det blitt over 30 millioner flere arbeidsledige. I mange land kommer dette på toppen av allerede betydelige problemer med undersysselsetting, dårlige arbeidsforhold og manglende arbeidstakerrettigheter.

 - Denne konferansen viser at det er stor interesse for den norske modellen, og ikke minst at god krisehåndtering krever effektivt samarbeid mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Norsk økonomi preges blant annet av et en kombinasjon av en ansvarlig økonomisk politikk, relativt små lønnsforskjeller og stor omstillingsevne. Norge har bedre enn de fleste andre land lyktes med å begrense veksten i ledigheten i kjølvannet av finanskrisen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Hver 3. arbeidsledig er under 30 år.

- Ungdom er ekstra utsatt i økonomiske krisetider. Mange kommer rett fra skolebenken og mangler relevant arbeidserfaring. Derfor sliter de med å få jobb i et tøft arbeidsmarked. De har kort ansiennitet og må ofte gå først når bedriften må nedbemanne, sier seksjonssjef Hans Kure i NAV. 

Mens arbeidsledigheten har skutt i været etter finanskrisen, har ledigheten i Norge holdt seg på et relativt lavt nivå sammenlignet. Allikevel er trenden i Norge den samme som ellers; det er flest unge som blir arbeidsledige.

I Spania stod 38 prosent av de unge uten jobb i 2009, og ekspertene frykter en ny underklasse. 

- Ungdomsledigheten i Norge har økt gjennom finanskrisen, og den har økt mer enn for andre aldersgrupper. Når vi sammenligner ledigheten blant ulike aldersgrupper, ser vi at ungdom nå utgjør en høyere andel av ledigheten enn før finanskrisen, sier Kure. 

[Besøk konferansens nettsider]
[Les pressemelding fra SMK]
[Les pressemelding om ungdomsledighet hos NAV]


Legg til kommentar

15. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?