Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Flere holder på jobben sin
Del artikkelen med venner og kolleger

Det er stor usikkerhet på arbeidsmarkedet om dagen og det fører til at flere arbeidstakere enn før mener det ikke er aktuelt å bytte jobb. Men usikkerheten får også en annen følge, noen tenker "jobben min er utrygg likevel, så la meg finne noe annet fort". Dermed er det også flere som er åpne for en ny jobb.

Bemanningsbyrået Manpower publiserte nylig sin halvårige undersøkelse av jobbskift i arbeidsmarkedet. Det er 8. gang undersøkelsen blir gjennomført og det er Opinion AS som gjennomfører undersøkelsen for Manpower. I årets undersøkelse sier 36 prosent at de håper å holde på den jobben de har i dag helt frem til pensjonsalder.
Samtidig er det merkbart flere som er åpne for ny jobb også. Hele 47 prosent sier de kunne tenke seg en ny jobb, mot 39 prosent året før.

Lønner seg å skifte jobb
Et hovedtrekk siden undersøkelsene startet i 1999 er at det ikke overraskende lønner seg å bytte jobb. 2 av 3 går opp i lønn etter jobb bytte. Imidlertid så skiller den siste undersøkelsen seg litt ut fra de foregående ved at nå er det flere som opplyser at de har gått ned i lønn i etter at de byttet arbeid. Dette kan være et tegn på at en større del av jobbskiftene er ufrivillig. Likevel sier 61% at de tjente på å skifte jobb i april 2003 mens 25% gikk ned i lønn, mot 10% i april i fjor. Offisielle tall tyder på at gjennomsnittlig ledighetsperiode er snaut 16 uker.
-     Dette kan være et tegn på at en større del av jobbskiftene er ufrivillig sier Truls Frogner, konserndirektør i Manpower. Han presiserer likevel at 61 prosent av de spurt sier de tjente på å bytte jobb. En av fire sier de gikk ned i lønn, mens bare en av 10 forteller om lønnsreduksjon i undersøkelsen som ble gjennomført for et år siden.

Fremdeles mange som bytter jobb
På tross av nedgangstidene er det mange som fremdeles skifter jobb.
-     Mange etterlater seg en spennende jobb som gir andre en sjanse i jobbmarkedet. Totalt gjør vi regning med at 250 000 skifter jobb i løpet av ett år, sier Frogner. Han mener det er bedre å tenke slik på situasjonen enn å fokusere på at ledigheten øker.
Fremdeles er det et stabilt nivå i omfanget av jobbskift. 43 prosent sier de har byttet jobb de siste fire årene. Det betyr hver tiende arbeidstaker bytter jobb hvert år. Dette tallet har vært stabilt siden april 2001, før det var det litt færre som skiftet jobb i løpet av året.

Kvinner og menn skifter jobb like ofte, men unge mennesker skifter jobber oftere enn andre. Særlig er det aldersgruppen under 30 år som bytter oftere. Tre av fem under 30 år byttet jobb i løpet av de siste fire årene. I aldersgruppen 30-44 har én av to byttet jobb i løpet av de siste fire årene. Utdannelse har også mye å si for jobbskifte. De med høyest utdannelse bytter jobber oftere enn de uten utdannelse, og arbeidstagere i privat sektor er mer aktive jobb-skiftere enn kolleger i offentlig sektor.


Legg til kommentar

24. september, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?