Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


En helt unik tillit
Del artikkelen med venner og kolleger

Tilliten blant folk i Norden er så spesiell at den gir arbeidslivet et helt unikt utgangspunkt. Samtidig fører det til at arbeidsmodellen i Norden ikke er enkel å eksportere.

Kinesiske arbeidsgivere ser på skepsis med den tillit svenske bedriftsledere har til sine ansatte. Denne tilliten er en viktig faktor i den nordiske modellen, noe man ser hver dag lokalt på arbeidsplassen, i forhandlinger om lønns- og arbeidsavtaler og i samarbeid med myndighetene i utforming av politikken.

Norden på tillitstoppen

World Values Survey har i flere år gjort undersøkelser blant land over hele verden. På mange måter skiller Norden seg fra resten av verden, og det er spesielt et spørsmål der nordiske beboere svarer annerledes  enn andre:

Mener du at man generelt kan stole på de fleste mennesker?

Her svarer 3 av 4 nordmenn at man kan stole på de fleste mennesker, mens de resterende mener at man ikke kan være forsiktig nok. Etter nordmennene følger svensker (68 prosent), finner (59 prosent) og dansker (58 prosent).

Til sammenligning svarer kun 10 prosent av brasilianerne det samme. Mye av årsaken til dette kan være den høye kriminaliteten der. Andre land understreker imidlertid at Norden er unike i dette spørsmålet. Både Italia (29 prosent) og Frankrike (37 prosent) har en mye lavere tillitsandel.

Den tyske forskeren Jan Delhy ved insitutet WBC i Berlin, mener det er noen faktorer som gjør at nordiske innbyggere skiller seg ut. Kombinasjonen av et etnisk homogent, protestantisk, velfungerende, rikt og samtidig små forskjeller, gjør at innbyggerne har større tillit til hverandre.

[Les mer på Arbeidsliv i Norden]


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?