Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kvinners sykefravær stiger
Del artikkelen med venner og kolleger

Siden 1979 har sykefraværet blant menn vært stabilt. For kvinner har derimot utviklingen gått fra å være jevnt med menn, til å bli 60 prosent høyere. SSB har sett på årsakene til det stadig økende gapet.

Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) har siden 1972 inkludert en sykefraværsprosent, og siden den gang har fraværet økt med 40 prosent. Det er til tross for at arbeidslivet er blitt mindre fysisk belastende og at den generelle helsetilstanden hos folk flest er bedre.

Må fokusere på kvinnene

Andreas Ravndal Kostøl og Kjetil Telle hos SSB har sett på utviklingen i sykefraværet siden 1979, og konkluderer i sin rapport at mer kunnskap om kvinnenes sykefravær kan være nøkkelen til å redusere fraværet i Norge.

Den økende yrkesdeltakelsen blant kvinner er en mulig årsak til at sykefraværet har steget mye siden 1979. For 30 år siden var kun 60 prosent i arbeid, mens tallet i dag er 75 prosent. Det er to grunner til at økt yrkesdeltakelse kan føre til økt fravær. For det første nevner forskerne at om man antar at kvinnene som er kommet i arbeid utover de første 60 prosentene er mindre arbeidsføre, vil fraværet naturlig nok øke. Men, dette bygger på antakelsen om at kvinner generelt er mindre arbeidsføre enn menn.

For det andre mener forskerne at økt yrkesdeltakelse også betyr at det er flere kvinner som er gravide som er i arbeid. Tallene viser imidlertid at økningen i antall fødsler pr tusen kvinne i arbeid er for lav til å kunne forklare den store økningen i fraværet.

Flere kvinnelige uføre

Samtidig som sykefraværet stiger mye for kvinner, er det også blitt flere uføretrygdede kvinner. I 1979 var andelen kvinner og menn som var uføretrygdet tilnærmet lik, mens det i 2010 er nesten 50 prosent flere kvinner enn menn som er uføre.

- At de mest arbeidsuføre kvinnene på denne måten forlater arbeidsmarkedet, vil isolert sett redusere sykefraværsprosenten for kvinnene. Det er således grunn til å tro at sykefraværsprosenten til kvinnene ville økt betydelig mer enn hva som fremkommer [i figur 1], om det ikke hadde vært for kvinnenes tiltakende overgang til uføreytelser, heter det i rapporten.

Arbeid i hjem og på jobb

En annen mulig årsak er det store ansvaret mange kvinner tar i hjemmet. Fravær som følge av barns sykdom skal være utelat i statistikken, men den doble arbeidsbyrden kan være så belastende at det går utover arbeidsførheten.

Forskerne ser også på det kjønnsdelte arbeidslivet som en mulig årsak til høyt sykefravær blant kvinner. Andelen kvinner som jobber innen helse- og sosialtjenester er i dag høyere enn i 1979. Denne sektoren har historisk hatt et høyere fravær, men forskning viser at selv om man tar høyde for bransje og sektor er fraværet høyere blant kvinner.

Trenger mer kunnskap

Siden 1979 kan økningen i fravær forklares ved å se på økningen i fraværet blant kvinner. Forskerne konkluderer dermed at det først og fremst er kvinnene man bør fokusere på i arbeidet med å redusere fraværet. Spesielt anbefaler de å se nærmere på sammensetningseffekter, graviditet og holdninger/preferanser samt den doble byrde som forklaringer til den økende forskjellen.

[Les pressemelding og rapport fra SSB]


Legg til kommentar

09. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?