Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rollekonflikt skaper plager
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstakere som har liten kontroll over eget arbeid eller opplever rollekonflikter på jobb, har økt risiko for nakkesmerter. Det konkluderer en studie utført av STAMI.

Sammen med avdelingsdirektør og professor Stein Knardahl ved STAMI, har stipendiat Jan Olav Christensen har undersøkt hvilke forhold på jobb som har størst betydning for utvikling av nakkesmerter.

- Rollekonflikt peker seg ut som den sterkeste risikofaktoren, og er forbundet med nakkesmerte i alle analysene, sier Christensen.

Christensen forklarer rollekonflikt som en uoverensstemmelse mellom måten man må utføre jobben sin på og måten man mener den burde vært utført på, eller at man mottar motstridende forespørsler for eksempel fra forskjellige personer. Det kan også innebære konflikt mellom oppgaver og egne verdier og oppfatninger.

– Undersøkelsen påviser risikofaktorer som er forholdsvis presist definert, og danner derfor godt grunnlag for forebygging av plager. Bedrifter bør være bevisste på å unngå rollekonflikter. Hvis bedriftene tar tak i disse problemstillingene, vil det være mulig å forebygge nakkesmerter, sier Christensen.

Mer kontroll gir mindre smerter

Kontroll over egne beslutninger og arbeid reduserer risikoen for nakkesmerter. Selvstendighet og muligheten til å utføre oppgaver på eget initiativ er viktig for arbeidstakere, og ledere som støttet dette får friskere arbeidstakere i følge undersøkelsen.

2 400 ansatte i 20 bedrifter har besvart undersøkelsen, og alle i undersøkelsen er spurt to ganger med to års mellomrom. Spørsmålene ga svar om den ansattes arbeidsinnhold, arbeidsmiljø, holdninger, endringer, helseplager og arbeidsevne.

[Les pressemelding fra STAMI]


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?