Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nattarbeidere med dårligere arbeidsforhold
Del artikkelen med venner og kolleger

Ansatte som jobber kvelds- og nattskift har dårligere arbeidsforhold enn deres kolleger som arbeider om dagen. Det viser en dansk undersøkelse som har sett på arbeidsforhold for ansatte innen eldreomsorgen.

Forsker Kirsten Nabe-Nilsen har som en del av sin doktorgradsavhandling ved Det Nationale Forskningcenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark, sett på arbeidsforholdene i eldreomsorgen. Hun konkluderer med at ansatte på kvelds- og nattskift får dårligere oppfølging av ledere, erfarer mer fysisk og psykisk vold og har en høyere arbeidsbelastning.

Lever også usunnere

Avhandlingen inneholdt i alt fire undersøkelser som alle vurderer skiftansatte i eldreomsorgen. I en spørreundersøkelse med 2 870 nyutdannede sosial- og helsearbeidere viser at arbeidstakere som begynte med nattarbeid, levde usunnere allerede før de gikk ut i arbeid, sammenlignet med de arbeidstakerne som begynte med dagskift. Blant annet var andelen som røykte flere blant dem som hadde kveld- og nattskift.

Færre krav, mindre støtte

I den største undersøkelsen ble 4 590 ansatte i eldreomsorgen spurt om å vurdere deres arbeidsmiljø. Undersøkelsen viser at kvelds- og nattarbeidere opplever mindre krav om effektivitet og har mindre arbeidsmengder. De opplever samtidig mindre jobbkontroll og mindre støtte fra deres ledere, og erfarer mer fysisk og psykisk vold. De har dessuten en høyere fysisk arbeidsbelastning enn sine kolleger som arbeider om dagen.

Undersøkelsen viser også at det er en sammenheng mellom arbeidsmiljøfaktorene for skiftarbeiderne og risikoen for sykdom og plager.

Dårligere oppfølgingsmuligheter

Ansatte som arbeidet om kvelden og natten var mindre involvert i planleggingen av egen arbeidstid. Det viser to undersøkelser av 321 ansatte i eldrepleien og en oppfølging av 297 deltakere. Selv om påvirkningsmulighetene økte med dagsarbeid, kunne ikke undersøkelsene konkludere om dette ga bedre helse.

[Les pressemelding fra NFA]


Legg til kommentar

25. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?