Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Utfordrer arbeidslivsmodellen
Del artikkelen med venner og kolleger

Nettmagasinet "Arbeidsliv i Norden" har sett på hvordan arbeidsmarkedet påvirkes av bemanningsbransjen. Folk bytter jobber i stadig større grad, og i følge magasinet utfordrer bransjen den nordiske arbeidslivsmodellen.

Arbeidstakere har i økende grad kortere arbeidsforhold, og bytter i dag oftere arbeidsgiver. For bemanningsbransjen er utviklingen positiv, og i løpet av få år har det vokst frem en bransje som kan skaffe vikarer blant annet innen sykehus, restauranter, renhold og industri.

Fremdeles er andelen vikarer i Norden under gjennomsnittet i Europa. I Norden er det mellom 0,8 og 1,3 prosent av den yrkesaktive befolkningen som arbeider som vikar. I Europa er tilsvarende tall 1,7 prosent.

EUs bemanningsdirektiv

I løpet av 2011 skal EUs bemanningsdirektiv innføres i alle nordiske land. Her gjelder likebehandlingsprinsippet som skal sikre at vikarer har like arbeids- og ansettelsesvilkår som om de var fast ansatt i bedriften som leier dem.

Direktivet sier også at bemanningsbyråene skal kunne arbeide fritt. De begrensninger som myndighetene vil innføre må kunne begrunnes av offentlig interesse. Dette gjelder spesielt arbeidsvern, krav til helse og sikkerhet på arbeidsplassen og behovet for å sikre at arbeidsmarkedet fungerer godt slik at misbruk forhindres.

Frykter sosial dumping

Adecco-saken i Norge har skapt en økt frykt at vikarbyråene skal bidra til økt fare for sosial dumping. Brudd på arbeidsmiljøloven med klare overtramp på arbeidstidsbestemmelse og HMS-krav, gjør at flere er blitt skeptiske til bransjen.

- De fleste norske arbeidsgivere har et sosialt ansvar og behandler sine ansatte godt.Men vi trenger lover som setter en minstestandard og som kan fange unntak - det er det Adecco-saken viser. Uten arbeidsmiljølovenville Adecco til kunne fortsette lovlig og gradvis konkurrere ut de seriøse i bransjen, sier den arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til magasinet.

Den nordiske arbeidslivsmodellen har alltid inneholdt sterke fagforeninger som passer på de ansattes rettigheter. Med vikarer blir imidlertid arbeidsforholdene mer uklare, og man er mer utsatt for å kun være ansatt i de gode konjunkturene.

For å redusere bruken av vikarer i Sverige ønsker partiet Venstre å straffe arbeidsgivere som benytter vikarer til en for stor andel av sine ansatte. De foreslår at disse bedriftene må betale 5 prosent ekstra i arbeidsgiveravgift.

[Les mer hos Arbeidsliv i Norden]


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?