Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Flere faktorer avgjør sykefraværets lengde
Del artikkelen med venner og kolleger

En dansk undersøkelse slår fast at den sykemeldtes egne forventninger om å komme tilbake i arbeid, er blant faktorene som avgjør lengden på sykefraværet med psykiske helseproblemer.

Det Nationale Forskningcenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt 721 sykemeldte lønnsmottakere  med psykiske helseproblemer i en periode på 52 uker. Psykiske helseproblemer  som stress, depresjon og angst er den viktigste årsaken til førtidspensjonering i Danmark. Hensikten med undersøkelsen var å se om det finnes andre faktorer enn helsen som påvirker muligheten for å komme raskt tilbake i arbeid for dem som sliter med psykiske lidelser.

3 hovedfaktorer utenom helsen

Det er spesielt 3 faktorer NFA mener har en påvirkning på sykefraværets lengde:

1. Sykemeldte som selv rapporterer stress eller utbrenthet kommer raskere tilbake i arbeid enn sykemeldte med for eksempel depresjon.

2. En positiv forventning om å vende tilbake i arbeid er relatert til en hurtigere tilbakevending.

3. Sykemeldte som tidligere har hatt sykefravær, bruker mer tid på å vende tilbake i arbeid.

I Danmark er de fleste tilfeller av sykefravær selvrapportert, med unntak av de ganger der det kommunens saksbehandler krever legeerklæring. Studierapporten baserer seg utelukkende på egenrapporterte tilfeller, og forskerne advarer derfor om at det er en risiko for underrapportering. Psykiske helseproblemer som utbrenthet og depresjon kan være stigmatiserende, og mange ønsker derfor ikke å oppgi dette som årsak.

[Les pressemelding fra NFA]


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?